Om u zo goed mogelijk te helpen, maakt TUI gebruik van cookies. Door deze website verder te bezoeken, gaat u akkoord met het plaatsen van cookies. Instellingen.

Winterzonvakanties
Nú niet aanbetalen en extra korting!

Arke heet vanaf 1 oktober TUI. Meer weten?

Vakantie Duitsland

Algemene informatie over Duitsland

Een vakantieland dat nog steeds aan populariteit wint. De nabijheid, de prachtige natuur én de gemoedelijke sfeer die overal in het land heerst, zorgen ervoor dat velen voor een korter of langer verblijf naar onze oosterburen gaan. Elke streek heeft zijn eigen charmes. In het noorden is er allereerst de ongerepte kustlijn. Het Sauerland kent u van de prachtige vakwerkhuizen en mogelijk van de sneeuw in de winter. De Eifel doet sterk denken aan ons eigen Zuid Limburg. De Moezel- en de Rijnstreek staan bekend om de wijn en hebben uitgestrekte wijngaarden langs de oevers van de rivier. Ten tijde van de oogst zijn er overal gezellige wijnfeesten en vloeit de wijn rijkelijk in de lokale 'Weinstuben'. Meer naar het zuiden zijn de hogere bergen te vinden in het Zwarte Woud, Beieren, Allgau en de Duitse Alpen.

Beziens- & wetenswaardigheden van Duitsland

Bezienswaardigheden

Groeve Messel (fossielen), Museumeiland Berlijn, Movie Park Germany, Wunderland Kalkar, Phantasialand, Legoland Duitsland, Tripsdrill, Europa-Park

Wetenswaardigheden

Wegenwacht, Alarmnummers & ANWB steunpunt

Bevolking, Cultuur & Religie van Duitsland

Bevolking

Duitsland heeft ca. 82 miljoen inwoners en heeft daarmee de grootste bevolking van de Europese Unie. Duitsland is één van de meest dichtbevolkte landen van Europa, met meer dan 230 inwoners per km². Alleen België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben een hogere bevolkingsdichtheid. De dichtstbevolkte gebieden zijn de miljoenensteden (Berlijn, Hamburg en München), het industriegebied Rheinland-Westfalen, het Rijn-Main-gebied, het Rijn-Neckar-gebied en de omgeving van Stuttgart, het industriegebied Leipzig-Halle, het gebied Chemnitz-Zwickau en de omgeving van Dresden. Ruim 87% van de totale bevolking woont in de steden of in stedelijke gebieden. De grootste bevolkingsconcentratie, ca. 11 miljoen mensen, bevindt zich in het Ruhrgebied, waar steden als Essen, Duisburg en Dortmund zo dichtbij elkaar liggen dat ze zonder duidelijke grens in elkaar overlopen. Van de meer dan 82 miljoen inwoners wonen er ongeveer 15 miljoen in het voormalige Oost-Duitsland en nog eens bijna 3,5 miljoen in Berlijn. Er wonen relatief veel mensen in kleine dorpen (minder dan 5000 inwoners) en in de vele middelgrote steden (100.000 - 500.000 inwoners).

Aantal inwoners van Duitsland is 82.000.000

Cultuur

Duitsers staan bekend om hun “Pünktlichkeit” en gastvrijheid. Ze zijn van nature voorzichtig als het gaat om contacten leggen. Ze komen daardoor vaak wat formeler en stijver over. Pas als ze iemand wat langer kennen, worden Duitsers minder afstandelijk en openhartiger. Duitsers gebruiken enorme hoeveelheden beleefdheidswoordjes als: “Bitte sehr”, “Danke schön” en “Entschuldigung”.

Religie

Artikel 4 van de grondwet garandeert de Duitse bevolking vrijheid van godsdienst: “Die Freiheit des Glaubens, des Gewissens und die Freiheit des religiösen und weltanschaulichen Bekenntnisses sind unverletzlich. Die ungestörte Religionsausübung wird gewährleistet”. Ca. 34% van de bevolking behoort tot de protestantse, voornamelijk Lutherse kerken en eveneens 34% tot de rooms-katholieke kerk; 3,7% behoort tot het islamitische geloof. De joodse gemeenschap telde in 1995 72 gemeenten met in totaal bijna 54.000 leden. In 1933, voordat Hitler de macht overnam, woonden er in Duitsland nog ca. 530.000 joden. De grootste joodse gemeenschap bevindt zich in Berlijn en daarna volgen de gemeenschappen van Frankfurt am Main en München. Er zijn in totaal 18 lutherse en gereformeerde kerken in West-Duitsland die zijn verenigd in de Evangelische Kirche in Deutschland (EKD). De EKD heeft zich in 1991 verenigd met de Bund der Evangelischen Kirchen uit de voormalige DDR. De evangelische kerken in Duitsland behoren tot de Wereldraad van Kerken en met de rooms-katholieke kerk wordt nauw samengewerkt. De protestantse kerken organiseren tweejaarlijkse landelijke bijeenkomsten, de zogenaamde kerkdagen. Tot 1994 was de rooms-katholieke kerk in 23 bisdommen verdeeld, waarvan vijf aartsbisdommen. Na een herschikking vanwege de Duitse eenheid heeft Duitsland op dit moment 20 bisdommen en 7 aartsbisdommen, Bamberg, Keulen, Freiburg, München en Freising, Paderborn, Hamburg (nieuw) en Berlijn (was vroeger een bisdom). Het aartsbisdom Keulen is het rijkste ter wereld, mede dankzij de kerkbelasting (“Kirchensteuer”). Ook de roomskatholieke kerk organiseert tweejaarlijkse bijeenkomsten: de zogenaamde katholie-kendagen.

Indeling naar religie:
Rooms Katholiek 35%
Protestant 49%
Moslim 4%
Overig 12%

Eten & drinken in Duitsland

Als we aan het eten in Duitsland denken, gaan onze gedachten vaak uit naar worst, aardappelsalade, zuurkool en enorme taarten. U kunt in Duitsland uitstekend eten. Het is over het algemeen zwaar eten, maar de kwaliteit is altijd perfect. In de afgelopen tijd zijn er diverse restaurants geopend die meedingen naar een Michelin-ster. Een Gäste-haus wijst veelal op een traditioneel restaurant waar men zich heeft gespecialiseerd in eenvoudige streekgerechten. In veel steden en dorpen is in de kelder van het stadhuis een Ratskeller te vinden, dit zijn vaak goede en betaalbare restaurants met een regionale keuken. Een Weinstube is een wijnbar, waar meestal locale wijnen worden geserveerd. Een Bierstube is vergelijkbaar in deze stijl, alleen wordt hier bier geserveerd in plaats van wijn.

Feesten & Evenementen in Duitsland

Evenementen

Frankfurter Buchmesse, Sail Bremerhaven, Oktoberfest

Feestdagen

Driekoningen, Corpus Christie, Maria Hemelvaart

Geografie van Duitsland

Ligging

Duitsland is een federaal land in Midden-Europa. Het land kan als geheel in drie geografische gebieden worden onderverdeeld: de laagliggende Duitse vlakte in het noorden, het centrale Duitse hoogland en in het zuiden de uitlopers van de Centrale Alpen en ander hoogland.

Hoofdstad van Duitsland is Berlijn.

Duitsland ligt centraal in het Europese continent en grenst aan maar liefst negen landen: Denemarken, Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië en Polen. Duitsland strekt zich geografisch uit van het Waddeneiland Sylt in het noorden tot Oberstdorf in het zuidelijke Beieren, en van Görlitz in het oosten aan de Poolse grens tot het uiterste westen van Nordrhein-Westfalen. De langste afstand van noord naar zuid bedraagt 876 km en van het westen naar het oosten 640 km. De grenzen van Duitsland hebben een gezamenlijke lengte van 3618 km. Grote eilanden zijn o.a. Rügen (930 km²), Usedom (Duitse gedeelte 373 km²), Fehmarn (185 km²), Sylt (99 km²), Borkum en Norderney.

Geografie

België en Frankrijk zijn de grenslanden in het zuidwesten. In het zuiden grenst Duitsland aan Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië. In het noorden grenst Duitsland nog aan Denemarken en Polen ligt aan de oostzijde.

Duitsland heeft een totale oppervlakte van: 356978 km²
Landoppervlakte: 349223 km²
Wateroppervlakte: 7798 km²
Aantal km kust: 2389

Hoogste punt: 2963 Meter
Hoogste punt: Zugspitze
Laagste punt: -354 Meter
Laagste punt: Neuendorf bei Wilster

Geldzaken in Duitsland

De Duitse munteenheid is de euro. U kunt in vrijwel alle plaatsen en steden moeiteloos geld pinnen bij de banken en ook creditcards worden bijna overall geaccepteerd.

Valuta: Euro

Pinautomaten: In vrijwel alle plaatsen zijn er veel geldautomaten te vinden. De volgende pasjes kunnen gebruikt worden bij de geldautomaten: Euro/Mastercard, Visa, Europas, Giropas.

Credit Cards: Over het algemeen worden in hotels, restaurants en winkels creditcards geaccepteerd (Amex, Diners Club, Euro/Mastercard, Visa).

Fooien: Bediening en belasting zijn in restaurants normaal gesproken bij het totaalbedrag inbegrepen. Als u tevreden bent over de service kunt u kunt u uiteraard een fooi geven.

Geschiedenis & Politiek van Duitsland

Geschiedenis

In de eerste eeuw na Christus vormden de verschillende West-Germaanse dialecten nog geen hechte taalkundige eenheid. Aangenomen wordt dat binnen het Karolingische rijk alle Germaanse stammen taalkundig wel als bij elkaar horend werden beschouwd. In het zuiden van Duitsland ontstonden langzamerhand de Hoogduitse dialecten die door taalveranderingen en klankverschuivingen een grote eenvormigheid vertoonden. In het noorden breidden de Saksen hun macht steeds verder uit en daar kwam een Nederduits (Oud-Saksisch) taalgebied tot stand. Beide talen ondervonden sterke invloeden van het christendom en van de antieke Latijnse cultuurtraditie, vooral bij de woordvorming en de woordbetekenis. In de periode 800 - 1100 breidde het Duitse taalgebied zich verder uit naar het oosten en zuidoosten. Tussen 1170 en 1250 werd het Duits sterk beïnvloed door het Frans en ontstond het klassieke Middel Hoog Duits. Vanaf 1250 werd het “Hoogduits” steeds vaker gebruikt in ambtelijke stukken. Het Nederduitse taalgebied breidde zich vanaf 1100 uit tot aan de Oder, de Weichsel en ook naar Noordoost Nederland. Ten oosten van de Elbe en de Salle ontstond een zogenaamde koloniale Oost Middel Duitse taal. Vooral door de Bijbelvertaling van Maarten Luther werd de Oost Middel Duitse schrijftaal de grondslag van de Duitse “Schrift Sprache”. De ontwikkeling werd verder nog bevorderd door het humanisme en opkomende nationale gevoelens. De definitieve vestiging van de hedendaagse grammaticale normen gebeurde vooral door de invloed van grammatici in de 17e en 18e eeuw. Eind 18e, begin 19e eeuw beleefde de klassieke literatuurtaal een bloeiperiode. Het bleef echter een schrifttaal die vaak sterk verschilde van de gesproken dialecten. De spelling van deze schrijftaal werd rond 1900 vastgelegd. Naast deze schrijftaal bestaat er een omgangstaal die regionaal wordt gekenmerkt door sterke klank- en woordvarianten. Door politieke, sociale en culturele ontwikkelingen worden de regionale verschillen tussen schrijftaal en omgangstaal steeds kleiner.

Staatsinrichting

De Bondsrepubliek Duitsland is een parlementaire democratie. De volksvertegenwoordiging wordt gevormd door de Bundestag, waarin 663 afgevaardigden zitting hebben. Duitsland is een federatieve staat die in 16 deelstaten (Bundes- länder) is onderverdeeld. In het noorden liggen Niedersachsen, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern en de stadsstaten Bremen en Hamburg. Het westelijke deel van Duitsland bestaat uit Westfalen, Hessen, Rheinland-Pfalz en Saarland. De twee grootste deelstaten Baden-Württemberg en Beieren liggen in het zuiden van Duitsland. In Oost-Duitsland liggen de Bundesländer Thüringen, Sachsen, Brandenburg, Sachsen-Anhalt en Berlijn.

Staatsvorm

Duitsland is een republiek.

Natuur & klimaat van Duitsland

Natuur

Het vakantieland Duitsland is rijk aan natuur en interessante landschappen die veelal nog onaangetast zijn door de mens. De gevarieerde en deels unieke flora en fauna bieden onvergelijkelijke natuurbelevenissen. Een bezoek aan deze landschappen is ideaal ter ontspanning, bijvoorbeeld voor een trektocht te voet, met de fiets of met de boot. Het landschap bidet bovendien uitgebreide mogelijkheden om meer over de natuurlijke processen te leren. De Duitse natuurparken, biosfeerreservaten en nationale parken zijn oasen van kostbare cultuur- en natuurlandschappen, waarvan er enkele wereldwijd uniek zijn. Biosfeerreservaten zijn grote, representatieve delen van internationaal belangrijke en waardevolle natuur- en cultuurlandschappen.Zij zijn vooral bedoeld voor het onderzoek naar de relatie tussen mens en natuur. In biosfeerreservaten worden samen met de in deze historisch gegroeide cultuurlandschappen levende en werkende mensen voorbeeldige concepten voor duurzame vormen van landgebruik uitgewerkt en omgezet. In 16 biosfeerreservaten in Duitsland kan men dit samenspel van mens en natuur observeren. In moerasgebieden, op veengronden en in de vochtige bosgebieden van Noord-Duitsland komt veel dopheide voor. Lamsoor is goed bestand tegen het zilte kustmilieu en groeit vooral langs de Duitse Noordzeekust. In de duinen is de zeedistel een veel voorkomende plant. Het met uitsterven bedreigde gele plomp komt voor in het stroomgebied van de Rijn en aan de benedenloop van de Elbe. Waterlelies drijven op meren en waterspaarbekkens. Ook de gele lis is een beschermde plantensoort die meestal groeit tussen het riet of in vochtige bosgebieden. In beuken- en dennenbossen vinden we de bekende hulst, veelvuldig gebruikt met kerstmis. In de Alpen is de gentiaan een van de fraaiste verschijningen. Hoog in de Alpen groeit het beroemde edelweiss.

Klimaat

Duitsland ligt in een gematigde klimaatzone en het klimaat wordt behalve door de geografische breedte in hoofdzaak bepaald door de landinwaarts afnemende invloed van de zee en de hoogte boven zeeniveau. De gemiddelde windsnelheid en de neerslag nemen landinwaarts geleidelijk af, maar in alle jaargetijden kan het overal regenen. Over het algemeen komen extreme weersituaties of grote temperatuurschommelingen in Duitsland nauwelijks voor. Januari is de koudste maand met gemiddelde temperaturen van -6°C tot -1°C. Juli is de warmste maand met gemiddelde temperaturen van 17 - 20°C. De Noord Duitse laagvlakte heeft een klimaat dat overeenkomt met dat van Nederland en Engeland, met milde, regenrijke winters en soms warme zomers. In het middelgebergte hangt het klimaat af van het lokale reliëf, waarbij de lage beschutte delen koude winters en zeer warme zomers hebben. De neerslag varieert van 500 - 700 mm in de Laagvlakte tot 700 - 1500 mm in het middelgebergte en meer dan 2000 mm in de Alpen. Verder naar het oosten en zuiden wordt het klimaat steeds continentaler, met strenge winters en hete droge zomers. In Beieren waait regelmatig een vanuit het zuiden waaiende warme bergwind. In West-Duitsland ligt ongeveer 25 dagen per jaar sneeuw, richting het oosten neemt dit aantal dagen toe tot ongeveer 40.

Flora en Fauna

Duitsland is voor circa dertig procent bebost. Tweederde van de bossen bestaat uit naaldhout, met name dennen en sparren. Duitsland bestaat daarnaast voor ongeveer veertien procent uit natuurgebieden met als vegetatietypen heiden en hoogvenen. De gele plomp is een met uitsterven bedreigde plant die voorkomt in het stroomgebied van de Rijn. Ook de gele lis is een beschermd plantensoort die meestal tussen het riet of in vochtige bosgebieden groeit. De dierenwereld van Duitsland lijkt veel op die van Nederland en België. De uitgestrekte bossen die men hier en daar vindt bieden een schuilplaats aan onder andere herten, wilde katten en wilde zwijnen. Bijzondere vogelsoorten die men in Duitsland vindt zijn onder meer de kraanvogel, de raaf, het hazelhoen, de zeearend en de steenarend. Een toename van de bevolking, urbanisatie en de industrialisatie hebben de fauna sterk doen afnemen.

Stranden

Aan de Oostzeekust komen strandmeren voor. Het is in Duitsland toegestaan om topless te zonnen op de stranden.

Schone stranden, goed zwemwater en veilig strandplezier. Dit zijn de kwalitatieve kenmerken van stranden die erkend zijn met het keurmerk de Blauwe Vlag. Dit keurmerk is een initiatief van Foundation for Environmental Education (FEE). Wereldwijd zijn er meer dan 3800 stranden en havens in 46 landen gecertificeerd met de Blauwe Vlag.
Duitsland heeft 39 blauwe stranden

Nationale parken in Duitsland

Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek beschermt u zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een gebied dat zich in de eerste plaats richt op de bescherming van ecosystemen en in de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten én het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.

Duitsland heeft 14 nationale parken

Werelderfgoederen in Duitsland

Werelderfgoederen zijn unieke trekpleisters die bestaan uit culturele en natuurlijke, gebouwde en ongebouwde monumenten die op wereldschaal een uitzonderlijke betekenis hebben en voor het nageslacht bewaard moeten blijven. Wereldwijd zijn er 962 werelderfgoederen in 157 landen. Het is van groot belang dat de werelderfgoederen goed worden beschermd. Tijdens uw bezoek bent u daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel sites informeren u hierover.

Duitsland heeft 37 werelderfgoederen

Werelderfgoederen in Duitsland:

Kasteel Wartburg, Abdij van Maulbronn, Dom van Keulen

Duurzaam toerisme en milieu

Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingrediënten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om u ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen doet uw reisorganisatie aan duurzaam toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mens en natuur. Daarom selecteert uw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. U bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat u ook in de toekomst blijvend kunt genieten van uw vakantiebestemming.

Praktische informatie over Duitsland

Telefoon, Internet & Post

Telefoon: Openbare telefooncellen zijn overal aanwezig in Duitsland. Lokale en interlokale telefoongesprekken kunnen vanuit alle postkantoren en vanuit openbare telefooncellen met muntautomaten worden gevoerd. Alle dorpen en steden in Duitsland hebben een netnummer dat in de telefoongids direct onder de plaatsnaam staat vermeld. Telefoonkaarten kunnen worden gekocht bij postkantoren, supermarkten, kiosken en departement stores. In bijna heel Duitsland kan probleemloos getelefoneerd worden met een mobiele telefoon. Bellen vanuit Nederland naar Duitsland gaat als volgt; om internationaal te telefoneren toetst u eerst 00, gevolgd door 49 (landencode van Duitsland). Nadat u 00-49 heeft gebeld, volgt het netnummer van de plaats. Deze begint altijd met een 0, deze 0 laat u weg. Vervolgens draait u het abonneenummer (fax- of telefoonnummer). Let u erop dat het abonneenummer niet altijd hetzelfde aantal nummers heeft zoals hier in Nederland.

Internet: In Duitsland zitten diverse cybercafés waar men kan internetten.

Post: Een postzegel voor een ansichtkaart naar Nederland kost € 0,70.

Fotografie, film & video

Men kan bij diverse winkels en supermarkten terecht voor het kopen van een filmrolletje.

Reisdocumenten & visa

Als u naar Duitsland gaat dient u, zoals eerder vermeldt, in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart. Duitsland heeft in principe geen paspoortcontroles meer aan de grens, maar op verzoek moet u wel altijd één van de bovenstaande documenten kunnen tonen. Tevens moet u uw groene kaart bij u hebben voor uw auto.

Vlag

De vlag van Duitsland bestaat uit drie horizontale banden in drie verschillende kleuren. De bovenste band is zwart, de middelste is rood en de onderste is geel. De kleuren stammen uit de periode van de vrijheidsoorlog van 1813.

Taal

De voertaal in Duitsland is het Duits. Van streek tot streek spreekt men een ander dialect. Over het algemeen kunt u zich ook met Engels goed redden. Het Duits is een Germaanse taal die vooral gesproken wordt in de Midden-Europese landen Duitsland, Oostenrijk, Liechtenstein en Noord Zwitserland. Verder zijn er in de volgende landen en streken nog minderheden die ook Duits spreken: Zuid Tirol, Elzas-Lotharingen, België, Tsjechië, Polen, Roemenië, Hongarije en Rusland (Wolga-duitsers). Het Duits is de zevende taal op aarde en wordt door ca. 120 miljoen mensen gesproken. Verwant met het Duits zijn ook het Jiddisch, het Letzeburgs in Luxemburg, het Pennsilvaans in de Verenigde Staten en het Schwyzerdütsch in Zwitserland. Het Duits is sterk verwant met o.a. het Deens, Zweeds, Noors, Nederlands, Vlaams en Engels.

Officiele taal: Duits

Openingstijden

Banken: Banken zijn over het algemeen op werkdagen van 08.30 tot 13.00 uur en van 14.30 tot 16.00 uur (donderdags tot 17.30 uur) geopend. Op zaterdag en zondag zijn banken gesloten.

Winkels: In Duitsland is het toegestaan om van maandag tot en met zaterdag van 06.00 uur tot 20.00 uur geopend te zijn. In de grotere steden zijn sommige winkels tot 20.00 uur geopend. Echter, openingstijden kunnen per winkel variëren. In kleinere plaatsen zijn winkels over het algemeen minder lang geopend. Op zon- en feestdagen zijn alle winkels gesloten. De meeste winkels openen tussen 09.00 en 10.00 uur en sluiten tussen 18.00 en 20.00 uur. Op zaterdag zijn apothekers geopend tot 16:00 uur en winkels in de grotere steden tot 18.00 - 20.00 uur.

Gezondheid

Wij adviseren u bij het voor het eerst betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend kunt bestrijden.

Vaccinaties: Raadpleeg voor meer informatie de GG&GD bij u in de buurt.

Drinkwater: Het leidingwater in Duitsland is overal goed te gebruiken als drinkwater. Om babyvoeding te maken zou u kunnen overwegen om gebruik te maken van flessen water.

Criminaliteit

Straatroverij komt helaas steeds vaker voor. Schoudertassen zijn hierbij favoriet. Ook polstasjes, vooral als deze zichtbaar in auto's liggen dan wel op bijvoorbeeld een cafétafel, zijn riskant. Aan te raden is kostbaarheden zo veel mogelijk thuis te laten en betaalmiddelen enigszins te verspreiden over kleding en bagage. Zorg ervoor dat u de telefoonnummers bij de hand heeft voor het blokkeren van uw creditcard, bankpassen en mobiele telefoon.

Rondreizen & Excursies in Duitsland

Rondreizen

Duitsland is een prima stad om rond te reizen met de auto en de vele bezienswaardigheden van dit land te zien.

Sport in Duitsland

In Duitsland kan men veel verschillende sporten beoefenen, zoals voetbal, tennis, fietsen, motorracen en golfen. Tevens kan men in Duitsland diverse wintersporten uitoefenen, waaronder het skiën.

Vervoer in Duitsland

Openbaar vervoer

Voor trams en stadsbussen gelden geen vaste prijzen, hierdoor kunnen de prijzen variëren. Let op dat u bij wagens zonder conducteur uw kaartjes aan automaten bij de haltes en bij de tram- of busbe-stuurder verkrijgt. In de plaatsen met een treinstation vormen bus-diensten een aanvulling op het treinverkeer. Welke dit zijn, staat op het zogeheten “Busfahrplan” vermeld, die te vinden is op de stations.

Bus: Er rijden diverse bussen door Duitsland heen. De bus is alleen wel minder comfortabel dan de trein en een stuk trager.

Trein: Duitsland heeft een prima spoorwegnet voor vervoer per trein.

Tram: In Duitsland kan men ook met de tram reizen. Deze is overigens sneller dan de bus, omdat zij een eigen spoor heeft en niet afhankelijk is van het autoverkeer.

Taxi: Taxi's zijn duur en kunnen ook nog eens langzamer zijn dan de trein of de shuttlebus.

Autohuur

Om een auto te huren in Duitsland moet men 21 jaar zijn en beschikken over een geldig rijbewijs.

Verkeer

Er wordt in Duitsland aan de rechterkant van de weg gereden. Het land heeft een prima wegennet. De kwaliteit van de ‘Autobahnen’ is uitstekend. Houdt u rekening met strenge snelheidscontroles bij wegwerkzaamheden op autosnelwegen. Duitsland kent voor personenauto’s vooralsnog geen tol. De prijs die u in Duitsland betaald voor brandstof is ongeveer gelijk aan de prijs die u in Nederland betaald.

Verkeersregels: Al het verkeer van rechts heeft voorrang op gelijkwaardige wegen, dus ook fietsers! Bij mist en hevige regen of sneeuw is dimlicht verplicht. Motorrijders, snor- en bromfietsers moeten ook overdag dimlicht voeren. Maximumsnelheid binnen de bebouwde kom 50 km/u, buiten de bebouwde kom 100 km/u. Voor de Autosnelweg geldt een adviessnelheid van 130 km/u. Minimumsnelheden worden aangegeven door ronde blauwe borden met witte cijfers.

Tolwegen: Duitsland heeft geen tolwegen.

Winkelen in Duitsland

In Duitsland kan men in de diverse steden goed winkelen. Een aanrader is 'Centro', het overdekte winkelcentrum van Duitsland in Oberhausen.

Terug naar boven

Foto's Vakantie Duitsland

Foto 15 van 15
3 van 281 resultaten vakantie naar Duitsland Toon alle resultaten in Duitsland
Nú Extra Korting!
2 Arke klanten beoordeelden deze accommodatie met een
8,5
 • Nieuw pareltje in ons aanbod
 • Trendy vierster in hartje Berlijn
 • Dicht bij de Kurfürstendamm
 • Gratis bubbelbad, sauna & fitness
 • Gratis WiFi
 • Moderne en verzorgde kamers
244,- per persoon
02 november 2015 4 dagen - Logies ontbijt Vertrek Amsterdam Aankomst Berlin/Tegel Meer info & prijzen
Meer opties
 • Brussel - Berlin/Tegel €278
Bewaar deze vakantie
69 Arke klanten beoordeelden deze accommodatie met een
8,6
 • Mooiste plek van Willingen
 • Familiair hotel
 • Goede keuken
 • Wandelen / Mountainbiken
 • 1e kind tot 14 jaar gratis
 • Ruime familiekamers
252,- per persoon
05 oktober 2015 8 dagen - Halfpension Meer info & prijzen
Bewaar deze vakantie
Nú Extra Korting!
250 Arke klanten beoordeelden deze accommodatie met een
7,8
 • Gratis parkeren: 7 jun-31 aug!
 • Populair hotel in Berlijn
 • Karakteristieke uitstraling
 • Ligt aan de Kurfürstendamm
 • Gratis WiFi
 • Typisch lokaal restaurant
202,- per persoon
06 december 2015 4 dagen - Logies ontbijt Vertrek Amsterdam Aankomst Berlin/Tegel Meer info & prijzen
Meer opties
 • Rotterdam - Berlin/Tegel €214
 • Brussel - Berlin/Tegel €243
Bewaar deze vakantie
3 van 281 resultaten vakantie naar Duitsland Toon alle resultaten in Duitsland