Om u zo goed mogelijk te helpen, maakt TUI gebruik van cookies. Door deze website verder te bezoeken, gaat u akkoord met het plaatsen van cookies. Instellingen.

Winterzonvakanties
Nú niet aanbetalen en extra korting!

Arke heet vanaf 1 oktober TUI. Meer weten?

Vakantie Egypte

Algemene informatie over Egypte

Nergens ter wereld vindt men zo'n groot aantal antieke monumenten als in Egypte. Het land is één van de oudste vakantieoorden ter wereld en wordt ook wel het land van de piramides genoemd. Al in de negentiende eeuw reisden gegoede burgers naar Egypte vanwege de tempels en de piramides maar ook vanwege het klimaat aan de oevers van de Nijl. Oude statige hotels in Luxor en Aswan zijn hier het bewijs van.

Beziens- & wetenswaardigheden van Egypte

Bezienswaardigheden

Egypte is een groot land met vele bezienswaardigheden. Het beroemde Egyptische museum en de piramides van Gizeh bevinden zich in de hoofdstad Caïro en zijn zeker de moeite waard om te bezichtigen. Daarnaast kan men in de Vallei der Koningen in Luxor oude Egyptische graftombes bewonderen. Een grote bezienswaardigheid in Egypte is de onderwaterwereld van de Rode Zee, de koraalriffen van de Rode Zee worden gezien als de mooiste van de hele wereld.

Museum of Egyptian Antiquities, Het museum van Luxor, Gizeh

Wetenswaardigheden

Kleding
Tijdsverschil
Voltage

Bevolking, Cultuur & Religie van Egypte

Bevolking

Egypte telt meer dan vijfentachtig miljoen inwoners. Het woestijngebied is bijna onbewoond. Zodoende wonen bijna alle mensen op een relatief klein gebied (nog geen zes procent van het grondgebied). Hierdoor is er sprake van overbevolking. Met name de metropool Caïro is zeer dichtbevolkt. Het overgrote deel van de bevolking leeft in de Nijl Vallei, waardoor de rest van het land dunbevolkt blijft. Ondanks de armoede die er heerst, blijven de Egyptenaren trots op hun land en dragen ze hun 'lot' met waardigheid. De Egyptenaren zijn een warm en vriendelijk volk. Ze zijn gastvrij en zullen gasten snel met een lach en een hand verwelkomen, waarna de thee en de waterpijp klaar staan.

De bevolking van Egypte bestaat uit Egyptenaren, Bedoeïnen, Berbers, Nubiërs, Armenen, Grieken en andere Europeanen.

Aantal inwoners van Egypte is 85.000.000

Cultuur

Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen. De Egyptische bevolking is een traditioneel volk. Dat houdt bijvoorbeeld in, dat te veel openbare intimiteiten of topless zonnen als aanstootgevend wordt gezien en daarom niet is toegestaan. Het grootste deel van de bevolking is islamitisch. Niet-islamieten en toeristen zijn zeker welkom om een bezoek te brengen aan een moskee, maar het is niet aan te raden om tijdens gebedsuren naar binnen te gaan. Als men de moskee betreedt dient men schouders en knieën bedekt te hebben.

De Egyptische omgangsvormen zijn weinig formeel. De mensen zijn warm en vriendelijk en het eerste onderdeel van een begroeting is een glimlach die vaak vergezeld gaat met een uitgestoken rechterhand voor een stevige handdruk. Toch houden de meeste Egyptenaren niet van een al te openbaar vertoon van intimiteit. Buiten de familie om hebben de Egyptenaren ook een sterke band met de directe omgeving. De solidariteit in dorpen is extreem groot. Mensen helpen elkaar op allerlei manieren, zoals met het uitlenen van geld en zelfs het getuigen tegen vreemden tegenover de politie. Egypte is een voornamelijk Islamitisch land, zodat een klein beetje aanpassing qua kleding van u verwacht wordt. U kunt in de toeristische badplaatsen, zoals Hurghada, gerust in T-shirt en korte broek rondlopen. Bij de hotels wordt het op prijs gesteld als u niet topless zont. Landinwaarts en bij een bezoek aan de moskee wordt gepaste kleding verwacht. Ook bij het avondeten in de hotels wordt dit op prijs gesteld. U hoeft niet op 'chic', maar ook geen strandoutfit. De avonden in de winter zijn wat koeler, waardoor een trui of vest aan te raden is.

Religie

De wortels van het Egyptisch geloof liggen in een ver verleden; in een tijd waarin natuurkrachten en dieren werden vereerd. Dieren werden gezien als de reïncarnatie van goddelijke krachten die zowel gunstig en positief als vijandig en negatief konden zijn. Tijdens uw verblijf in Egypte zult u zeker kennismaken met een aantal goden en godinnen. Vaak hebben zij de gedaante van een mens met het hoofd in de vorm van een dier. De oude Egyptenaren geloofden niet dat het leven zou eindigen na de dood. Uitgebreide rituelen en gebruiken verzekerden het voortbestaan na de dood. De mummie - het gebalsemde lichaam van een dode - is wel de bekendste uiting hiervan. Dit balsemen werd in Egypte zeker 5000 jaar lang toegepast en eindigde pas 500 jaar na Christus. Nu is Egypte een islamitisch land. Meer dan negentig procent van de bevolking is aanhanger van de Islam. Vrijwel de gehele Egyptische bevolking belijdt de soennitische islam, de officiële staatsgodsdienst. Islam betekent overgave aan God. Het dagelijkse leven wordt grotendeels beheerst door deze godsdienst. Al vroeg in de morgen weerklinkt de eerste oproep tot het gebed. De Mohammedaan dient zich aan vijf geboden te houden: de geloofsbelijdenis, de vijf dagelijkse gebeden, het vasten gedurende de Ramadan, het geven van aalmoezen en een eenmalige pelgrimstocht naar Mekka.

Indeling naar religie:
Moslim 90%
Overig 10%

Eten & drinken in Egypte

Een echt Egyptische keuken bestaat eigenlijk niet. Afgezien van een paar eigen gerechten, is de Egyptische keuken veelal een mengelmoes van Turkse, Griekse, Palestijnse en Syrische gerechten. Typische Egyptische gerechten zijn shoarma, kebab, kusheri (linzen, rijst, deegwaar), foul en kusa. Of Foel, een gerecht van bonen. Bekend zijn ook de Kofta, gehakt van rund- of schapenvlees en de Sjies Kebab. Eet alleen goed gebakken vlees en vis, daarnaast moeten groenten gewassen en fruit gepeld worden. Wees voorzichtig met etenswaar van straattentjes.

Feesten & Evenementen in Egypte

Evenementen

Jaarlijks vinden er diverse evenementen plaats in Egypte.

South Sinaï Camel Festival, Cairo International Film Festival, Rally of Egypt, Birth of Ramses, Ascension of Ramses II, International Festival of Oriental Dance

Feestdagen

Egyptenaren houden van feesten en vieren hun religieuze feesten meestal bijzonder uitbundig. De godsdienstige feestdagen volgen de maankalender. Tijdens de ramadan, de vastenmaand die in de negende maand valt, mag er overdag niet worden gegeten, gedronken en gerookt. Toeristen zijn hiervan vrijgesteld, maar het is wel gepast om dan rekening te houden met de lokale bevolking. Het openbare leven komt tijdens de ramadan voor een deel tot stilstand, dit geeft tijdens een reis door het land geen grote problemen. Het Suikerfeest (Eid Al-Fitr) duurt drie dagen aan het einde van de vastentijd. De mensen geven elkaar geschenken en kinderen dragen vaak nieuwe kleren. Het Offerfeest (Eid Al-Adha) vindt plaats aan het einde van de Hadj (de bedevaart naar Mekka). Het wordt gevierd met het offeren van een schaap en men gaat bij vrienden op bezoek. Muharram is het Islamitische nieuwjaar en Id-ul-Maulid is de geboortedag van de profeet Mohammed. Op de avond voor een feestdag sluiten de zaken vroeg. Restaurants die open blijven, zullen gedurende die tijd geen alcohol serveren. Tijdens de feestdagen zijn winkels, banken en dergelijke gesloten. Tijdens de Ramadan zijn restaurants overdag vaak gesloten en kan er een rookverbod gelden. De meeste feestdagen zijn Islamitisch en qua datum afhankelijk van de stand van de maan.

Koptisch Kerstfeest, Dag van de overwinning, Eid-al-Fitr, Suezdag, Dag van de Revolutie, Sinaï Bevrijdingsdag, Islamitisch Nieuwjaar

Geografie van Egypte

Ligging

Egypte ligt in Noord-Afrika, aan de noordzijde grenst Egypte aan de Middellandse Zee. Landen die aan Egypte grenzen zijn de Gaza-strook, Israël, Libië en Soedan. Het landschap van Egypte is woestijnachtig met als bijzonderheid de vruchtbare groene oevers van de Nijldelta. Grote delen van het land behoren tot de Sahara woestijn en zijn zeer dunbevolkt. In het westen liggen echter een aantal oases. Het grondoppervlak bedraagt ruim één miljoen vierkante kilometer. Egypte is bijna 25 keer zo groot als Nederland.

Hoofdstad van Egypte is Caïro.

Egypte ligt in Noord-Afrika met in het noorden de Middellandse Zee en in het oosten de Rode Zee.

Geografie

Egypte grenst in het noorden aan de Middellandse Zee en in het oosten aan Israël en de Rode Zee. Ten westen van Egypte ligt Libië en ten zuiden ligt Soedan.

Egypte heeft een totale oppervlakte van: 1001449 km²
Landoppervlakte: 995450 km²
Wateroppervlakte: 6000 km²
Aantal km kust: 2450

Hoogste punt: 2629 Meter
Hoogste punt: Mount Catherine
Laagste punt: 133 Meter
Laagste punt: Qattara Depression

Geldzaken in Egypte

De nationale munt van Egypte is het Egyptische Pond. Het Pond is verdeeld in honderd Piaster (Pt) en er zijn bankbiljetten van vijfentwintig en vijftig Piaster en van één, vijf, tien, twintig, vijftig en honderd Pond. Het gemiddelde prijsniveau van het land is laag in vergelijking met Nederland. Onderhandelen en afdingen is in veel winkels noodzakelijk. Prijzen in bars, restaurants en supermarkten zijn vast.

Valuta: Egyptische Pond

Banken: Er zijn vele mogelijkheden om uw geld om te wisselen in Egypte. Travellers Cheques in Amerikaanse dollars en Euro's kan men bij de banken omwisselen. In enkele hotels is een vertegenwoordiger van de bank aanwezig, waar u uw geld en Travellers Cheques kan inwisselen.

Pinautomaten: Er zijn op diverse plaatsen geldautomaten te vinden in Egypte. De volgende pasjes kunnen gebruikt worden bij de geldautomaten: Mastercard, Visa en diverse bankpassen, deze moeten wel vooraf geactiveerd zijn voor pinnen buiten Europa.

Credit Cards: In Egypte worden vrijwel overal creditcards geaccepteerd, zoals Euro/Mastercard en Visa.

Fooien: In Egypte leert men snel het woord 'baksjiesj'. Een fooi geven is in deze cultuur verankerd, gezien het feit dat de lonen hier erg laag liggen. Voor iedere dienst aan u verleend, geeft u wat 'baksjiesj', dat wil zeggen in restaurants, de kofferjonger, de buschauffeur, de gids, de kamer- en de liftjongens. Probeert u hiervoor altijd wat kleingeld bij de hand te hebben.

Geschiedenis & Politiek van Egypte

Geschiedenis

De Egyptische geschiedenis en de Nijl zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De rivier is de bron van economisch, sociaal, politiek en religieus leven. Ongeveer 5000 jaar geleden werden de staatjes verenigd onder de heerschappij van Menes. De farao's werden gezien als goden en zij regeerden over een zeer gelovige gemeenschap. De eerste piramide werd gebouwd in de 27e eeuw voor Christus. In de 500 jaar daarna werden de monumenten alleen maar groter. De koninklijke macht bereikte haar hoogtepunt in de vierde dynastie, toen Cheops, Chephren en Mycerinus de grote piramides van Gizeh bouwden. In de zevende eeuw veroverden Moslims het land Egypte. In 1517 werd het land veroverd door de Ottomanen en bleef het land tot de 19e eeuw in Turkse handen. De moderne geschiedenis van Egypte begint in 1798 met de expeditie van Napoleon. De Franse bezetting duurde niet lang, maar maakte wel de weg vrij voor Mohemed Ali om de heerschappij van de Ottomanen te doorbreken. Na de aanleg van het Suezkanaal werd door Frankrijk en Groot-Brittannië de Suezkanaal Maatschappij opgericht. Aan het einde van de negentiende eeuw viel Egypte nog onder de invloed van het Ottomaanse Rijk maar hadden zowel de Fransen als de Engelsen veel te vertellen. Toen in 1881 onlusten ontstonden in het leger na aanleiding van de jarenlange bevoorrechting van Turkse officieren, greep de Egyptische legerofficier Ahmed Urabi zijn kans, bezette het presidentieel paleis en verzocht om het ontslag van de pro Britse premier en een grotere rol voor de Egyptenaren in het leger. Een deel van de eisen werd ingewilligd en Urabi werd tot onderminister van oorlog benoemd. Dit was tegen de wil van Frankrijk en Engeland die bang waren hun macht te verliezen en zij eisten dan ook zijn aftreden, dat echter onder druk van de bevolking niet werd ingewilligd. Als reactie op een dreigende confrontatie met Frankrijk en Engeland braken er anti-Europese rellen uit waartegen weinig daadkrachtig werd opgetreden door de Turkse Sultan. Hierop namen de Engelsen het heft in eigen handen en lieten een expeditiekorps Caïro binnentrekken. Egypte was nu bezet door de Engelsen. In de eerste Wereldoorlog werd Egypte officieel een Brits protectoraat nadat de Britten aan de Ottomanen de oorlog hadden verklaard. Bij de vredesbesprekingen in Parijs tegen het einde van de oorlog toen de geallieerden leken te gaan winnen, wilde Egypte om onafhankelijkheid verzoeken. Dit was niet wat de Britten voor ogen hadden en weigerden hier aan mee te werken. Na massale demonstraties en stakingen gingen de Britten uiteindelijk akkoord. In 1922 werd de onafhankelijkheidsverklaring getekend waarbij echter wel het gezag over defensie, buitenlandse belangen en handelsroutes (Suezkanaal) bij de Britten bleef. Deze situatie wijzigde in 1952 toen een groep officieren een staatsgreep pleegde waarbij koning Faroek verbannen werd. Een jaar later werd Naguib de eerste president van een volledig onafhankelijk Egypte. In 1956 kreeg Egypte ook het alleenrecht over het Suezkanaal. De regeringen voerden veel landhervormingen door. Europees bezit werd onteigend en onder Egyptische boeren verdeeld. Egypte bleek die jaren een stabiele factor in een turbulent Midden Oosten te zijn. De revolutie van 2011 die het vertrek van de heersende President Mubarak tot gevolg had heeft na een korte regeerperiode van de Moslimbroederschap uiteindelijk weer een nieuwe legerofficier als president opgeleverd waarmee het land na een paar turbulente jaren weer in rustiger vaarwater is gekomen.

Staatsinrichting

Egypte is sinds 1953 een republiek met een president als staatshoofd en een meerpartijensysteem. De president wordt voorgedragen door tweederde van het parlement. Vervolgens dient deze voordracht bij het referendum door de bevolking te worden bekrachtigd. Na een termijn van zes jaar kan de president worden herkozen. De president neemt besluiten over alle belangrijke benoemingen, is opperbevelhebber van het leger en heeft de bevoegdheid om decreten en noodmaatregelen af te kondigen. De wetgevende macht berust bij het parlement en de president gezamenlijk. Het parlement heeft 444 direct gekozen leden en tien leden die door de president worden benoemd. Het parlement heeft het recht van goedkeuring van het algemene beleid, inclusief begroting en ontwikkelingsplan. In de grondwet zijn de onafhankelijkheid en immuniteit van de rechterlijke macht vastgelegd. Het in 1969 ingestelde Constitutionele Hof is de hoogste rechterlijke instantie.

Staatsvorm

Egypte is een republiek.

Natuur & klimaat van Egypte

Natuur

Negentig procent van Egypte bestaat uit woestijn en het landschap is dan ook te typeren als woestijnachtig. De Oostelijke of Arabische Woestijn ligt ten oosten van de Nijl Vallei en beslaat het gebied tot aan de Rode Zee. Dit gebied ligt veel hoger dan de Westelijke Woestijn en omvat ook een aantal bergen, de Red Sea Mountains. De Westelijke Woestijn is veel groter dan de Oostelijke (ongeveer tweederde van het land).

Klimaat

Egypte heeft een typisch woestijnklimaat, behalve langs de Middellandse Zeekust. Regen is een zeldzaamheid en de hemel is vrijwel het gehele jaar door onbewolkt. De winter valt tussen november en maart en wordt gekenmerkt door een geringe daling van de temperatuur en een stijging van de luchtvochtigheid.

Flora en Fauna

In tegenstelling tot de kleurrijke verscheidenheid aan levensvormen onder water is de variëteit aan flora en fauna op het land een stuk minder. Suikerriet en citrusbomen zijn de overheersende beplantingen in Egypte. De woestijnen zijn vrijwel onbegroeid, al het overige is opgebouwd land. Egypte heeft geen bossen. De plantengroei is hoofdzakelijk van meditterane oorsprong, met onder meer sinaasappelbomen, acacia's, vijgenbomen, eucalyptusbomen, tamarinden en dadelpalmen. Landbouwgewassen zijn suikerriet, katoen, rijst en graan. Langs de Nijl is er een overvloedige groei van palmen en andere bomen waardoor het stroomgebied een tropisch aanzien krijgt. In de woestijn leven weinig wilde dieren, hier vindt men onder andere de woestijnvos en in de bergen vindt men de Nubische steenbok. Het onderwaterleven in en rond de koraalriffen van de Rode Zee is uniek. Aan de kust zijn echter veel vogelsoorten te zien, waaronder de visarend, verschillende soorten reigers, de kievit, steltlopers en waadvogels. De bewoners van Egypte houden kamelen, ezels, paarden, waterbuffels, koeien, schapen, geiten, kippen en duiven. Nijlpaarden zijn bijna uitgestorven, krokodillen zijn er nog in het Nassermeer. Bekend is de grote nijlvaraan, een reptiel die wel twee meter lang kan worden. Slangen zijn er ook in verschillende varianten. Zowel in de steden als in de dichtbevolkte streken op het platteland, treft men talloze verschillende soorten vogels aan zoals de tortelduif, de groene bijeneter en de witte kiekendief, die in Europa al bijna niet meer voorkomt.

Stranden

De meeste hotels beschikken over een privé-strand. Het gebruik van de aanwezige faciliteiten is veelal gratis. Indien men gebruik wilt maken van het strand van een ander hotel, dient men hiervoor bij de receptie een vergoeding te betalen. De publieke stranden worden alleen bezocht door de lokale bevolking. Topless zonnen op de stranden is in Egypte niet toegestaan en wordt als aanstootgevend ervaren.

Nationale parken in Egypte

Ras Mohamed, aan de zuidpunt van het Sinaï schiereiland, is het bekendste Nationale Park en geliefd bij duikers en snorkelaars vanwege de prachtige onderwaterfauna. Maar er zijn meer gebieden die de moeite waard zijn. Sinds de jaren ’80 zijn 28 kwetsbare ecosystemen tot beschermd natuurgebied verklaard. Deze variëren van koraalriffen, ecosystemen in de woestijn tot aan eilanden in de Nijl en berggebieden in de Sinaï. De meeste gebieden zijn toegankelijk (soms moet er een toegang betaald worden) en voor een klein aantal is een speciale vergunning nodig.

Nationale parken in Egypte:

Nabq, Abu Gallum, White Dessert

Werelderfgoederen in Egypte

Er staan verschillende bezienswaardigheden in Egypte op de Werelderfgoedlijst. In willekeurige volgorde zijn dat de piramidevelden van Gizeh tot Dahsur, Thebe, de tempels van Abu Simbel en Philae, Islamitisch Caïro, Abu Mena, het Sint-Catharinagebied en de Wadi Al-Hitan walvisvallei. Werelderfgoederen zijn unieke trekpleisters die bestaan uit culturele en natuurlijke, gebouwde en ongebouwde monumenten die op wereldschaal een uitzonderlijke betekenis hebben en voor het nageslacht bewaard moeten blijven. Wereldwijd zijn er 962 werelderfgoederen in 157 landen. Het is van groot belang dat de werelderfgoederen goed worden beschermd. Tijdens uw bezoek bent u daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel sites informeren u hierover.

Egypte heeft 7 werelderfgoederen

Werelderfgoederen in Egypte:

Historisch Cairo, Saint Catherine Area, Nubian Monuments from Abu Simbel to Philae

Duurzaam toerisme en milieu

Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingrediënten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om u ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen doet uw reisorganisatie aan duurzaam toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mens en natuur. Daarom selecteert uw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. U bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat u ook in de toekomst blijvend kunt genieten van uw vakantiebestemming.

Praktische informatie over Egypte

Tijdverschil: De klok loopt in Egypte één uur voor op die in Nederland. Met ingang van 2015 heeft Egypte geen zomertijd meer. Tijdens de Nederlandse zomertijd is er dus geen tijdsverschil met Egypte.

Telefoon, Internet & Post

Er zijn weinig telefoonkantoren aanwezig in Egypte, maar er zijn diverse openbare telefoons te vinden om een telefoontje te plegen. Er zijn veel openbare internetgelegenheden te vinden waar men kan internetten.

Telefoon: Voor bellen naar Nederland kunt u rechtstreeks kiezen: 0031, daarna het netnummer zonder 0 en het abonneenummer. Indien u vanuit een hotel belt, wordt een toeslag op de gesprekskosten berekend.

Internet: Cafés met internet zijn veelvuldig aanwezig én erg goedkoop.

Post: Postzegels zijn verkrijgbaar bij het postkantoor, souvenirwinkels en soms bij de receptie van het hotel. Het duurt ongeveer een week, voordat een in Egypte verzonden briefkaart in Nederland arriveert. U kunt post versturen vanuit alle hotels en bij de receptie afgeven. Uiteraard kunt u uw kaarten ook naar het postkantoor brengen en daar posten.

Fotografie, film & video

Het is in de meeste gevallen niet verboden om foto's te nemen. Het fotograferen van mensen en vooral van vrouwen, wordt niet altijd gewaardeerd. Vanuit de Islam is het namelijk verboden afbeeldingen van Allahs' creaties te maken en men schaamt zich soms voor de armoede. Filmen is bij sommige monumenten verboden. Bij veel bezienswaardigheden moet men extra betalen voor het gebruik van een fototoestel en een filmcamera. In de tempels is het vaak verboden te flitsen. Het is verboden militaire objecten te fotograferen of te filmen.

Reisdocumenten & visa

Nederlanders reizend naar Egypte dienen in het bezit te zijn van een geldig paspoort, alsmede een visum. Het visum kunt u op de luchthaven van aankomst in Egypte tegen contante betaling van ongeveer €28,- aanschaffen. Neem voor de meest actuele gegevens contact op met de ambassade, consulaat, bank of via de vertegenwoordiger van TUI Nederland.

Vlag

De vlag van Egypte bestaat uit drie horizontale banden in de kleuren rood (boven), wit (midden) en zwart (onder). In het midden van de middelste (witte) band staat het wapen van Egypte, de Egyptische adelaar. De kleuren van de vlag hebben een eigen betekenis, zo staat de kleur rood symbool voor de Revolutie in Egypte. De kleur wit staat symbool voor de stralende toekomst en de kleur zwart herinnert aan de donkere dagen in het verleden voor de Revolutie.

Taal

De officiële taal in Egypte is Arabisch. Toeristen kunnen in het algemeen met Frans, Duits en Engels terecht. Dit zijn ook de talen die de gestudeerde Egyptenaren beheersen.

Voertaal: Arabisch
Officiele taal: Arabisch

Openingstijden

De aangegeven openingstijden kunnen verschillen per wijk en van plaats tot plaats.

Banken: Banken zijn geopend van maandag tot en met donderdag van 08:30 - 12:30 uur en op zaterdag tot 13:00. 's Avonds zijn de banken geopend van 18:00 - 21:00 uur. Vrijdag zijn banken gesloten. Wisselmogelijkheden in hotels zijn 24 uur per dag open.

Winkels: Winkels zijn geopend vanaf 09:00 - 13:00 uur en van 17:00 - 21:00 uur. Op vrijdag, gebedsdag, zijn veel winkels gesloten. Ook de meeste bazaars zijn gesloten op vrijdag en zondag. Tijdens de Ramadan gelden afwijkende tijden.

Overig: De postkantoren zijn veelal geopend vanaf half negen 's ochtends tot drie uur 's middags.

Gezondheid

Veel toeristen krijgen te maken met de zogenaamde vloek van de farao, namelijk darm- en maagklachten tijdens de eerste dagen van het verblijf in Egypte. Geneesmiddelen zijn gemakkelijk en goedkoop te verkrijgen, vaak zonder recept. Wij adviseren in ieder geval voorzichtig te zijn met hetgeen men eet: liever geen rauwkost, bij voorkeur fruit dat men dient te schillen en geen rauw vlees. Het is raadzaam om tijdens het verblijf voldoende te drinken, want door de hitte (vooral in de zomer) verliest men veel vocht, vaak zonder dat men het merkt. Daarom is het ook altijd handig enkele zakjes "ORS" (oral rehydration salts) bij zich te hebben. Pas tevens op voor de airconditioning. Verkoudheid is een van de meest voorkomende toeristenkwaaltjes in Egypte. Graag geven wij u een aantal tips om deze klachten te voorkomen: geef uw lichaam de tijd om te wennen aan de hoge temperaturen, zoekt u de eerste dagen de schaduw op. Eet veel brood bij de maaltijden: dit compenseert het gebruik van olijfolie en kruiden. Geen alcohol in de zon drinken. Als uw lichaam verhit is, dan geen ijskoude drankjes nuttigen. Drinkt u veel, niet alleen water maar ook thee en vruchtensappen.Wij adviseren u bij het voor het eerst betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend kunt bestrijden.

Vaccinaties: Voor Egypte zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden worden vaccinaties/bescherming tegen dtp (difterie, tetanus, polio) en hepatitis A. Raadpleeg voor meer informatie de GG&GD bij u in de buurt.

Medische voorzieningen: De meeste grote hotels beschikken over een huisdokter. Deze is 24 uur per dag oproepbaar en houdt ook vaak spreekuur in het hotel. Vergeet niet om een rekening te vragen voor de verzekering in Nederland. Er zijn vele apotheken in Egypte en men herkent deze aan het uithangbord met 'Pharmacy' erop. Alle medicijnen zijn er verkrijgbaar, ook de medicijnen die bij ons in Nederland alleen op recept verkrijgbaar zijn. De apotheken zijn 24 uur per dag geopend.

Drinkwater: Het kraanwater van Egypte is niet geschikt om te drinken. Het is aan te raden om mineraalwater in flessen te kopen van een betrouwbaar merk. Tracht ijsklontjes in drinken te vermijden, deze zijn vaak van leidingwater gemaakt. U kunt het leidingwater voor consumptie koken, maar beter (en lekkerder) is het om flessen mineraalwater te kopen. De flessen zijn in verschillende formaten in de winkel verkrijgbaar. Zuiver (drink)water is in de meeste vakantielanden een schaars goed dat wordt geproduceerd ten koste van natuur en milieu. Door de kraan niet onnodig te laten lopen en te douchen in plaats van een bad te nemen, gaan we verspilling tegen.

Douanezaken

De uitvoer van antiek uit Egypte is zonder een specifieke exportvergunning ten strengste verboden. De straffen die Egypte uitdeelt aan smokkelaars van antiquiteiten zijn niet misselijk te noemen. De in- en uitvoer van lokale valuta (Egyptische Ponden) is beperkt tot duizend Egyptische Pond. Buitenlandse valuta mag onbeperkt worden in- en uitgevoerd.

Criminaliteit

Houdt er rekening mee dat op drukke plaatsen en markten helaas soms zakkenrollers actief zijn.

Het is ten strengste verboden om drugs of verdovende middelen in uw bezit te hebben. Overtreding van de wet wordt zwaar gestraft. Neem slechts pakjes of bagage mee van derden waarvan u de inhoud kent. TUI Nederland kan u op geen enkele wijze helpen indien u door drugsbezit in de problemen raakt.

Rondreizen & Excursies in Egypte

Excursies

Niets moet, alles mag. Heerlijk. Gewoon doen waar je op dat moment zin in hebt. Luieren, zonnen, shoppen, kunst bekijken of een terrasje pakken. Vakantie is puur genieten. 's Morgens ontspannen, in de middag iets nieuws ontdekken. Of net andersom. Bepaal zelf de dag. Maar één ding staat vast... in Egypte is genoeg te doen! Denk eens aan een avontuurlijke jeepsafari. Is een uitdagende snorkeltocht iets voor u? Wellicht een compleet verzorgde bustour die cultuur en natuur combineert? Uw reisleiding vertelt u meer over alle excursiemogelijkheden tijdens de informatiebijeenkomst of de bezoekuren.

Sport in Egypte

Een sport die veelvuldig voorkomt in Egypte is voetbal. In de winter kan men er vanwege de aangename temperatuur heerlijk golfen op de prachtige golfbanen die het land rijk is. Ook kan men vele andere sporten zoals duiken, snorkelen, zeilen en tennissen beoefenen.

Vervoer in Egypte

Openbaar vervoer

Een zeer aparte manier van vervoer bij de piramides in Caïro is een rit op een kameel. Betaal pas als u weer op de grond staat om te voorkomen dat de kamelendrijvers de kameel geen commando geven om door de benen te zakken, zodat u af kan stappen. In Luxor maakt men nog gebruik van paard en wagen, waarmee u een rondrit kan maken door de stad.

Bus: In Hurghada en Sharm el Sheikh pendelen minibussen 24 uur per dag door de stad.

Metro: Alleen in Caïro rijdt een metro. Deze is zeer schoon en modern. In de zomer hebben de metro's airco.

Taxi: Taxi's zijn te vinden voor de grotere hotels of al rijdend door de stad. De prijzen dienen vooraf te worden overeengekomen met de chauffeur.

Autohuur

In Egypte is het mogelijk om een auto te huren, voor personen vanaf 25 jaar. Men dient in het bezit te zijn van een Internationaal Rijbewijs.

Verkeer

Het verkeer is chaotisch in Egypte.

Verkeersregels: In Egypte wordt er aan de rechterkant van de weg gereden.

Winkelen in Egypte

Bij de toeristische attracties wemelt het van de souvenirshops. Om hier een goede koop te doen moet men goed kunnen afdingen. In de grote winkels werkt men overigens met vaste prijzen en kan men dus ook niet afdingen. Overal zijn er producten van papyrus te vinden. Langs de straat zijn deze producten meestal van bananenbladeren gemaakt en dus nep, men kan deze beter in de winkel kopen. Daar zijn ze duurder maar wel echt. Andere leuke souvenirs zijn artikelen van leer, etherische oliën, parfums, zilveren en gouden sieraden en beeldjes uit het oude Egypte. Voor echt antiek heeft u een exportvergunning nodig. Soms worden er ook stukken koraal, gedroogde zeedieren en dergelijke te koop aangeboden. Ook deze souvenirs mogen niet worden uitgevoerd. Als u deze koopt, dan helpt u mee aan de vernietiging van de koraalriffen. Gelieve eveneens de volgende zaken niet aan te schaffen: krokodillen-& slangenleder, gemummificeerde krokodillen, opgezetten scorpioenen, etcetera. Deze goederen mogen niet uitgevoerd worden.

Terug naar boven

Foto's Vakantie Egypte

Foto 15 van 15
3 van 70 resultaten vakantie naar Egypte Toon alle resultaten in Egypte
Nú Extra Korting!
56 Arke klanten beoordeelden deze accommodatie met een
9,4
 • Alleen bij Arke
 • Splashfactor 10
 • Familiesuites, alles voor de kids
 • Ideaal voor de hele familie
 • Waterpret voor groot en klein
536,- per persoon
15 september 2015 8 dagen - All Inclusive Vertrek Amsterdam Aankomst Hurghada Meer info & prijzen
Bewaar deze vakantie
Nú Extra Korting!
421 Arke klanten beoordeelden deze accommodatie met een
8,8
 • Alleen bij Arke
 • Nederlandse host staat klaar
 • BARKIE KIDS CLUB 1/7-31/8
 • Kids? De tijd van hun leven!
 • Aan het strand
 • Erkend met duurzaamheidslabel
581,- per persoon
15 september 2015 8 dagen - All Inclusive Vertrek Amsterdam Aankomst Hurghada Meer info & prijzen
Bewaar deze vakantie
Nú Extra Korting!
311 Arke klanten beoordeelden deze accommodatie met een
9,3
 • Alleen bij Arke
 • Min. leeftijd 16 jaar
 • Luxe, authentieke kamers
 • Vele terugkerende gasten
 • Een oase van rust
 • Erkend met duurzaamheidslabel
581,- per persoon
10 september 2015 8 dagen - Halfpension Vertrek Amsterdam Aankomst Marsa Alam Meer info & prijzen
Bewaar deze vakantie
3 van 70 resultaten vakantie naar Egypte Toon alle resultaten in Egypte