Om u zo goed mogelijk te helpen maakt Arke.nl gebruik van cookies

Voor 2 maart boeken = NIET aanbetalen!

Vakantie Egypte

Algemene informatie over Egypte

Nergens ter wereld vindt men zo'n groot aantal antieke monumenten als in Egypte. Het land is één van de oudste vakantieoorden ter wereld en wordt ook wel het land van de piramides genoemd. Als men het land bezoekt, zal men kennismaken met het heden en het eeuwenoude verleden. De oude geschiedenis van de farao's is in talrijke verschillende tempels terug te vinden, zoals in de piramides van Gizeh, in Luxor de Vallei der Koningen en de Karnak tempel. De stad Caïro, de vele tempels, piramides en graven zullen een onuitwisbare indruk bij u achterlaten. Maar Egypte is meer dan een reis door de geschiedenis van 's werelds meest tot de verbeelding sprekende oude imperium. Zo is de Rode Zee zeer geliefd vanwege de prachtige onderwaterwereld. Liefhebbers van diepzeeduiken zijn hier op de juiste plaats, want de koraalriffen van de Rode Zee zijn de mooiste van de hele wereld. Het landschap van Egypte is woestijnachtig met als bijzonderheid de Nijldelta die uitkomt in de Middellandse Zee. De Nijl vormt een zeer belangrijk onderdeel van het landschap van Egypte en wordt ook wel de levensader van Egypte genoemd.

Beziens- & wetenswaardigheden van Egypte

Bezienswaardigheden

Egypte is een groot land met vele bezienswaardigheden. Het beroemde Egyptische museum en de piramides van Gizeh bevinden zich in de hoofdstad Caïro en zijn zeker de moeite waard om te bezichtigen. Daarnaast kan men in de Vallei der Koningen in Luxor oude Egyptische graftombes bewonderen. Een grote bezienswaardigheid in Egypte is de onderwaterwereld van de Rode Zee, de koraalriffen van de Rode Zee worden gezien als de mooiste van de hele wereld.

Museum of Egyptian Antiquities, The Pharaonic Village, Het museum van Luxor, Beni Hassan, Sakkara, Philae, Mozesberg (Sinaïberg), Gizeh

Wetenswaardigheden

Kleding
Tijdsverschil
Voltage
Kamelen

Bevolking, Cultuur & Religie van Egypte

Bevolking

Egypte telt meer dan zeventig miljoen inwoners. Het woestijngebied is bijna onbewoond. Zodoende wonen bijna alle mensen op een relatief klein gebied (nog geen zes procent van het grondgebied). Hierdoor is er sprake van overbevolking. Met name de metropool Caïro is zeer dichtbevolkt. Het overgrote deel van de bevolking leeft in de Nijl Vallei, waardoor de rest van het land dunbevolkt blijft. Ondanks de armoede die er heerst, blijven de Egyptenaren trots op hun land en dragen ze hun 'lot' met waardigheid. De Egyptenaren zijn een warm en vriendelijk volk. Ze zijn gastvrij en zullen gasten snel met een lach en een hand verwelkomen, waarna de thee en de waterpijp klaar staan.

De bevolking van Egypte bestaat uit Egyptenaren, Bedoeïnen, Berbers, Nubiërs, Armenen, Grieken en andere Europeanen.

Aantal inwoners van Egypte is 83.100.000

Cultuur

Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen. De Egyptische bevolking is een traditioneel volk. Dat houdt bijvoorbeeld in, dat te veel openbare intimiteiten of topless zonnen als aanstootgevend wordt gezien en daarom niet is toegestaan. Het grootste deel van de bevolking is islamitisch. Niet-islamieten en toeristen zijn zeker welkom om een bezoek te brengen aan een moskee, maar het is niet aan te raden om tijdens gebedsuren naar binnen te gaan. Als men de moskee betreedt dient men schouders en knieën bedekt te hebben. Vrouwen spelen in de Egyptische samenleving nog een ondergeschikte rol als gevolg van allerlei sociale normen. Ze worden dan ook op straat regelmatig aangesproken en lastiggevallen, een huwelijk is echter wel een absolute voorwaarde voor seks in Egypte, alsmede voor volwassenheid en respect. Dit geldt dan vooral voor vrouwen.

De Egyptische omgangsvormen zijn weinig formeel. De mensen zijn warm en vriendelijk en het eerste onderdeel van een begroeting is een glimlach die vaak vergezeld gaat met een uitgestoken rechterhand voor een stevige handdruk. Toch houden de meeste Egyptenaren niet van een al te openbaar vertoon van intimiteit. In een restaurant kan het snuiten van uw neus als aanstootgevend worden ervaren. Een eigenschap van de Egyptische bevolking is dat ze elkaar niet echt vertrouwen. Ze geloven dat mensen de grens van moraliteit makkelijk passeren tenzij ze flink in de gaten worden gehouden. Dit is ook de reden dat men veel politie op straat ziet. De overtuiging dat mensen in de gaten moeten worden gehouden, wordt verder nog versterkt door de Islam. Over het algemeen wordt aangenomen dat, zonder de leiding van de Islam, de maatschappij uit elkaar zou vallen. Buiten de familie om hebben de Egyptenaren ook een sterke band met de directe omgeving. De solidariteit in dorpen is extreem groot. Mensen helpen elkaar op allerlei manieren, zoals met het uitlenen van geld en zelfs het getuigen tegen vreemden tegenover de politie. Egypte is een voornamelijk Islamitisch land, zodat een klein beetje aanpassing qua kleding van u verwacht wordt. U kunt in de toeristische badplaatsen, zoals Hurghada, gerust in T-shirt en korte broek rondlopen. Bij de hotels wordt het op prijs gesteld als u niet topless zont. Landinwaarts en bij een bezoek aan de moskee wordt gepaste kleding verwacht. Ook bij het avondeten in de hotels wordt dit op prijs gesteld. U hoeft niet op 'chic', maar ook geen strandoutfit. De avonden in de winter zijn wat koeler, waardoor een trui of vest aan te raden is.

Religie

De wortels van het Egyptisch geloof liggen in een ver verleden;in een tijd waarin natuurkrachten en dieren werden vereerd. Dieren werden gezien als de reïncarnatie van goddelijke krachten die zowel gunstig en positief als vijandig en negatief konden zijn. Tijdens uw verblijf in Egypte zult u zeker kennismaken met een aantal goden en godinnen. Vaak hebben zij de gedaante van een mens met het hoofd in de vorm van een dier. De oude Egyptenaren geloofden niet dat het leven zou eindigen na de dood. Uitgebreide rituelen en gebruiken verzekerden het voortbestaan na de dood. De mummie - het gebalsemde lichaam van een dode - is wel de bekendste uiting hiervan. Dit balsemen werd in Egypte zeker 5000 jaar lang toegepast en eindigde pas 500 jaar na Christus. Nu is Egypte een islamitisch land. Meer dan negentig procent van de bevolking is aanhanger van de Islam. Vrijwel de gehele Egyptische bevolking belijdt de soennitische islam, de officiële staatsgodsdienst. Islam betekent overgave aan God. Het dagelijkse leven wordt grotendeels beheerst door deze godsdienst. Al vroeg in de morgen weerklinkt de eerste oproep tot het gebed. De Mohammedaan dient zich aan vijf geboden te houden: de geloofsbelijdenis, de vijf dagelijkse gebeden, het vasten gedurende de Ramadan, het geven van aalmoezen en een eenmalige pelgrimstocht naar Mekka.

Indeling naar religie:
Moslim 90%
Overig 10%

Eten & drinken in Egypte

Een echt Egyptische keuken bestaat eigenlijk niet. Afgezien van een paar eigen gerechten, is de Egyptische keuken veelal een mengelmoes van Turkse, Griekse, Palestijnse en Syrische gerechten. Typische Egyptische gerechten zijn shoarma, kebab, kusheri (linzen, rijst, deegwaar), foul en kusa. Of Foel, een gerecht van bonen. Bekend zijn ook de Kofta, gehakt van rund- of schapenvlees en de Sjies Kebab. Eet alleen goed gebakken vlees en vis en vermijd varkensvlees (wat u waarschijnlijk bijna niet zult tegenkomen), salade en mayonaise (bacteriën). Groenten moeten worden gewassen en fruit moet worden gepeld. Wees voorzichtig met etenswaar van straattentjes.

Feesten & Evenementen in Egypte

Evenementen

Jaarlijks vinden er diverse evenementen plaats in Egypte.

South Sinaï Camel Festival, Cairo International Film Festival, Rally of Egypt, Birth of Ramses, Ascension of Ramses II, International Festival of Oriental Dance

Feestdagen

Egyptenaren houden van feesten en vieren hun religieuze feesten meestal bijzonder uitbundig. De godsdienstige feestdagen volgen de maankalender. Tijdens de ramadan, de vastenmaand die in de negende maand valt, mag er overdag niet worden gegeten, gedronken en gerookt. Toeristen zijn hiervan vrijgesteld, maar het is wel gepast om dan rekening te houden met de lokale bevolking. Het openbare leven komt tijdens de ramadan voor een deel tot stilstand, dit geeft tijdens een reis door het land geen grote problemen. Chaban is een rustig avondfeest voor het begin van de ramadan en de kleine Bairam (Eid el-Fitr of Eid el-Saghir) duurt drie dagen aan het einde van de vastentijd. De mensen geven elkaar geschenken. De grote Bairam (koerban bairam) is het slachtfeest en vindt zeventig dagen na de kleine Bairam plaats. Men gaat bij vrienden op bezoek en in deze periode valt het zwaartepunt van de pelgrimages naar Mekka. Ashura is het godsdienstig nieuwjaar, en Mawlid al-Nabi is de verjaardag van de profeet Mohammed, op de twaalfde dag van de derde maand. Op de avond voor een feestdag sluiten de zaken vroeg. Restaurants die open blijven, zullen gedurende die tijd geen alcohol serveren. Tijdens de feestdagen zijn winkels, banken en dergelijke gesloten. Tijdens de Ramadan zijn restaurants overdag vaak gesloten en kan er een rookverbod gelden. Op de avond voor een feestdag sluiten de zaken vroeg. De meeste feestdagen zijn Islamitisch en qua datum afhankelijk van de stand van de maan.

Koptisch Kerstfeest, Dag van de overwinning, Eid-al-Fitr, Suezdag, Dag van de Revolutie, Sinaï Bevrijdingsdag, Islamitisch Nieuwjaar

Geografie van Egypte

Ligging

Egypte ligt in Noord-Afrika, aan de noordzijde grenst Egypte aan de Middellandse Zee. Landen die aan Egypte grenzen zijn de Gaza-strook, Israël, Libië en Soedan. Het landschap van Egypte is woestijnachtig met als bijzonderheid de Nijldelta die uitkomt in de Middellandse Zee. Grote delen van het land behoren tot de Sahara woestijn en zijn zeer dunbevolkt. In het westen liggen echter een aantal oases. Het grondoppervlak bedraagt ruim één miljoen vierkante kilometer. Egypte is bijna 25 keer zo groot als Nederland.

Hoofdstad van Egypte is Caïro.

Egypte ligt in Noord-Afrika met in het noorden de Middellandse Zee en in het oosten de Rode Zee.

Geografie

Egypte grenst in het noorden aan de Middellandse Zee en in het oosten aan Israël en de Rode Zee. Ten westen van Egypte ligt Libië en ten zuiden ligt Soedan.

Egypte heeft een totale oppervlakte van: 1001449 km²
Landoppervlakte: 995450 km²
Wateroppervlakte: 6000 km²
Aantal km kust: 2450

Hoogste punt: 2629 Meter
Hoogste punt: Mount Catherine
Laagste punt: 133 Meter
Laagste punt: Qattara Depression

Geldzaken in Egypte

De nationale munt van Egypte is het Egyptische Pond. Het Pond is verdeeld in honderd Piaster (Pt) en er zijn bankbiljetten van vijfentwintig en vijftig Piaster en van één, vijf, tien, twintig, vijftig en honderd Pond. Het gemiddelde prijsniveau van het land is laag in vergelijking met Nederland. Onderhandelen en afdingen is in veel winkels noodzakelijk. Prijzen in bars, restaurants en supermarkten zijn vast.

Valuta: Egyptische Pond

Banken: Er zijn vele mogelijkheden om uw geld om te wisselen in Egypte. Travellers Cheques in Amerikaanse dollars en Euro's kan men bij de banken omwisselen. In enkele hotels is een vertegenwoordiger van de bank aanwezig, waar u uw geld en Travellers Cheques kan inwisselen.

Pinautomaten: Er zijn op diverse plaatsen geldautomaten te vinden in Egypte. De volgende pasjes kunnen gebruikt worden bij de geldautomaten: Euro/Mastercard, Visa, Europas, Giropas.

Credit Cards: In Egypte worden vrijwel overal creditcards geaccepteerd, zoals Euro/Mastercard en Visa.

Fooien: In Egypte leert men snel het woord 'baksjiesj'. Een fooi geven is in deze cultuur verankerd, gezien het feit dat de lonen hier erg laag liggen. Voor iedere dienst aan u verleend, geeft u wat 'baksjiesj', dat wil zeggen in restaurants, de kofferjonger, de buschauffeur, de gids, de kamer- en de liftjongens. Probeert u hiervoor altijd wat kleingeld bij de hand te hebben.

Geschiedenis & Politiek van Egypte

Geschiedenis

De Egyptische geschiedenis en de Nijl zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De rivier is de bron van economisch, sociaal, politiek en religieus leven. Ongeveer 5000 jaar geleden werden de staatjes verenigd onder de heerschappij van Menes. De farao's werden gezien als goden en zij regeerden over een zeer gelovige gemeenschap. De eerste piramide werd gebouwd in de 27e eeuw voor Christus. In de 500 jaar daarna werden de monumenten alleen maar groter. De koninklijke macht bereikte haar hoogtepunt in de vierde dynastie, toen Cheops, Chephren en Mycerinus de grote piramides van Gizeh bouwden. In de 7e eeuw veroverden Moslims het land Egypte. In 1517 werd het land veroverd door de Osmanen en bleef het land tot de 19e eeuw in Turkse handen. De moderne geschiedenis van Egypte begint in 1798 met de expeditie van Napoleon. De Franse bezetting duurde niet lang, maar maakte wel de weg vrij voor Mehemed Ali om de heerschappij van de Otomanen te doorbreken. Na de aanleg van het Suezkanaal werd door Frankrijk en Groot-Brittannië de Suezkanaal Maatschappij opgericht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde Egypte een belangrijke rol bij de verdediging van het oostelijke bekken van de Middellandse Zee en van de zeeweg naar Indië. Mede hierdoor kreeg men in 1922 een zekere mate van zelfstandigheid. Egypte werd een koninkrijk met een eigen grondwet. In 1952 werd de monarchie afgeschaft en werd er een programma van landhervorming in gang gezet. In 1954 werd kolonel Gamal Abdel Nasser staatshoofd. Egypte bezat geen olie of andere minerale grondstoffen en de bevolking groeide te snel in verhouding tot de bebouwde grond. Er werden veel plannen gemaakt en uitgevoerd om het nationale inkomen te vergroten. Dit eiste echter veel investeringen en men accepteerde in de jaren zestig dan ook steeds meer hulp van de Sovjet-Unie. In 1973 deed Egypte een verrassingsaanval op Israël, maar dit mislukte. In 1979 werd een vredesverdrag getekend. Door de oorlog tussen Israël en Libanon moest Egypte zich bij het Arabische kamp voegen. Hierdoor verslechterde de relatie met Israël natuurlijk wel. De economische situatie bleef ongunstig, ondanks de voortzetting van Sadats Infitah (open-deur)politiek van liberalisatie, het terugdraaien van nationalisaties en het aanmoedigen van buitenlandse investeringen. De betrekkingen met de radicalere Arabische staten Libië en Syrië werden hersteld en verbeterd. In februari 1989 vormde Egypte samen met Irak, Jordanië en (Noord-)Jemen de Arabische Samenwerkingsraad, die echter in augustus 1990 weer uiteenviel ten gevolge van de Iraakse invasie in Koeweit. De parlementsverkiezingen van eind november 1995, die gepaard gingen met veel gewelddadigheden en fraude, leverden een grote overwinning op voor de regerende Nationaal-Democratische Partij. In 1996 pakte de overheid met succes het islamitisch geweld aan, terwijl ook in het dagelijks leven een dam werd opgeworpen tegen het fundamentalisme.

Staatsinrichting

Egypte is een republiek met een president als staatshoofd en een meerpartijensysteem. De president wordt voorgedragen door tweederde van het parlement. Vervolgens dient deze voordracht bij het referendum door de bevolking te worden bekrachtigd. Na een termijn van zes jaar kan de president worden herkozen. De president neemt besluiten over alle belangrijke benoemingen, is opperbevelhebber van het leger en heeft de bevoegdheid om decreten en noodmaatregelen af te kondigen. De wetgevende macht berust bij het parlement en de president gezamenlijk. Het parlement heeft 444 direct gekozen leden en tien leden die door de president worden benoemd. Het parlement heeft het recht van goedkeuring van het algemene beleid, inclusief begroting en ontwikkelingsplan. In de grondwet zijn de onafhankelijkheid en immuniteit van de rechterlijke macht vastgelegd. Het in 1969 ingestelde Constitutionele Hof is de hoogste rechterlijke instantie.

Staatsvorm

Egypte is een republiek.

Natuur & klimaat van Egypte

Natuur

Negentig procent van Egypte bestaat uit woestijn en het landschap is dan ook te typeren als woestijnachtig. De Oostelijke of Arabische Woestijn ligt ten oosten van de Nijl Vallei en beslaat het gebied tot aan de Rode Zee. Dit gebied ligt veel hoger dan de Westelijke Woestijn en omvat ook een aantal bergen, de Red Sea Mountains. De Westelijke Woestijn is veel groter dan de Oostelijke (ongeveer tweederde van het land).

Klimaat

Egypte heeft een typisch woestijnklimaat, behalve langs de Middellandse Zeekust. Regen is een zeldzaamheid en de hemel is vrijwel het gehele jaar door onbewolkt. De winter valt tussen november en maart en wordt gekenmerkt door een geringe daling van de temperatuur en een stijging van de luchtvochtigheid.

Flora en Fauna

In tegenstelling tot de kleurrijke verscheidenheid aan levensvormen onder water is de variëteit aan flora en fauna op het land een stuk minder. Suikerriet en citrusbomen zijn de overheersende beplantingen in Egypte. De woestijnen zijn vrijwel onbegroeid, al het overige is opgebouwd land. Egypte heeft geen bossen. De plantengroei is hoofdzakelijk van meditterane oorsprong, met onder meer sinaasappelbomen, acacia's, vijgenbomen, eucalyptusbomen, tamarinden en dadelpalmen. Landbouwgewassen zijn suikerriet, katoen, rijst en graan. Langs de Nijl is er een overvloedige groei van palmen en andere bomen waardoor het stroomgebied een tropisch aanzien krijgt. In de woestijn leven weinig wilde dieren, hier vindt men onder andere de woestijnvos en in de bergen vindt men de Nubische steenbok. Het onderwaterleven in en rond de koraalriffen van de Rode Zee is uniek. Aan de kust zijn echter veel vogelsoorten te zien, waaronder de visarend, verschillende soorten reigers, de kievit, steltlopers en waadvogels. De bewoners van Egypte houden kamelen, ezels, paarden, waterbuffels, koeien, schapen, geiten, kippen en duiven. Nijlpaarden zijn bijna uitgestorven, krokodillen zijn er nog in het Nassermeer. Bekend is de grote nijlvaraan, een reptiel die wel twee meter lang kan worden. Slangen zijn er ook in verschillende varianten. Zowel in de steden als in de dichtbevolkte streken op het platteland, treft men talloze verschillende soorten vogels aan zoals de tortelduif, de groene bijeneter en de witte kiekendief, die in Europa al bijna niet meer voorkomt.

Stranden

De meeste hotels beschikken over een privé-strand. Het gebruik van de aanwezige faciliteiten is veelal gratis. Indien men gebruik wilt maken van het strand van een ander hotel, dient men hiervoor bij de receptie een vergoeding te betalen. De publieke stranden worden alleen bezocht door de lokale bevolking. Topless zonnen op de stranden is in Egypte niet toegestaan en wordt als aanstootgevend ervaren.

Nationale parken in Egypte

Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek beschermt u zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een gebied dat zich in de eerste plaats richt op de bescherming van ecosystemen en in de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten, en het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.

Egypte heeft 3 nationale parken

Nationale parken in Egypte:

Elba, Tiran and Sanafir Islands, Ras Mohammed,

Werelderfgoederen in Egypte

Er staan verschillende bezienswaardigheden in Egypte op de Werelderfgoedlijst. In willekeurige volgorde zijn dat de piramidevelden van Gizeh tot Dahsur, Thebe, de Nubische monumenten van Abu Simbel tot Philae, Islamitisch Caïro, Abu Menu, het Sint-Catharinagebied en de Wadi Al-Hitan walvisvallei. Werelderfgoederen zijn unieke trekpleisters die bestaan uit culturele en natuurlijke, gebouwde en ongebouwde monumenten die op wereldschaal een uitzonderlijke betekenis hebben en voor het nageslacht bewaard moeten blijven. Wereldwijd zijn er 962 werelderfgoederen in 157 landen. Het is van groot belang dat de werelderfgoederen goed worden beschermd. Tijdens uw bezoek bent u daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel sites informeren u hierover.

Egypte heeft 7 werelderfgoederen

Werelderfgoederen in Egypte:

Islamic Cairo, Saint Catherine Area, Nubian Monuments from Abu Simbel to Philae

Duurzaam toerisme en milieu

Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingrediënten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om u ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen doet uw reisorganisatie aan duurzaam toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mens en natuur. Daarom selecteert uw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. U bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat u ook in de toekomst blijvend kunt genieten van uw vakantiebestemming.

Praktische informatie over Egypte

Tijdverschil: De klok loopt in Egypte één uur voor op die in Nederland. Net als Europa onderscheidt Egypte een zomer- en wintertijd. De zomertijd gaat echter later in en houdt eerder weer op zodat er een paar weken per jaar geen tijdverschil is.

Telefoon, Internet & Post

Er zijn weinig telefoonkantoren aanwezig in Egypte, maar er zijn diverse openbare telefoons te vinden om een telefoontje te plegen. Er zijn veel openbare internetgelegenheden te vinden waar men kan internetten.

Telefoon: Voor bellen naar Nederland kunt u rechtstreeks kiezen: 0031, daarna het netnummer zonder 0 en het abonneenummer. Indien u vanuit een hotel belt, wordt een toeslag op de gesprekskosten berekend.

Internet: Cafés met internet zijn veelvuldig aanwezig én erg goedkoop.

Post: Postzegels zijn verkrijgbaar bij het postkantoor, souvenirwinkels en soms bij de receptie van het hotel. Het duurt ongeveer een week, voordat een in Egypte verzonden briefkaart in Nederland arriveert. U kunt post versturen vanuit alle hotels en bij de receptie afgeven. Uiteraard kunt u uw kaarten ook naar het postkantoor brengen en daar posten.

Fotografie, film & video

Het is in de meeste gevallen niet verboden om foto's te nemen. Het fotograferen van mensen en vooral van vrouwen, wordt niet altijd gewaardeerd. Vanuit de Islam is het namelijk verboden afbeeldingen van Allahs' creaties te maken en men schaamt zich soms voor de armoede. Filmen is bij sommige monumenten verboden. Bij veel bezienswaardigheden moet men extra betalen voor het gebruik van een fototoestel en een filmcamera. In de tempels is het vaak verboden te flitsen. Het is verboden militaire objecten te fotograferen of te filmen.

Reisdocumenten & visa

Nederlanders reizend naar Egypte dienen in het bezit te zijn van een geldig paspoort, alsmede een visum. Het visum kunt u op de luchthaven van Caïro tegen contante betaling van ongeveer twintig US Dollars aanschaffen. Neem voor de meest actuele gegevens contact op met de ambassade of het consulaat.

Vlag

De vlag van Egypte bestaat uit drie horizontale banden in de kleuren rood (boven), wit (midden) en zwart (onder). In het midden van de middelste (witte) band staat het wapen van Egypte, de Egyptische adelaar. De kleuren van de vlag hebben een eigen betekenis, zo staat de kleur rood symbool voor de Revolutie in Egypte. De kleur wit staat symbool voor de stralende toekomst en de kleur zwart herinnert aan de donkere dagen in het verleden voor de Revolutie.

Taal

De officiële taal in Egypte is Arabisch. Toeristen kunnen in het algemeen met Frans, Duits en Engels terecht. Dit zijn ook de talen die de gestudeerde Egyptenaren beheersen.

Voertaal: Arabisch
Officiele taal: Arabisch

Openingstijden

De aangegeven openingstijden kunnen verschillen per wijk en van plaats tot plaats.

Banken: Banken zijn geopend van maandag tot en met donderdag van 08:30 - 12:30 uur en op zaterdag tot 13:00. 's Avonds zijn de banken geopend van 18:00 - 21:00 uur. Vrijdag zijn banken gesloten. Wisselmogelijkheden in hotels zijn 24 uur per dag open.

Winkels: Winkels zijn geopend vanaf 09:00 - 13:00 uur en van 17:00 - 21:00 uur. Op vrijdag, gebedsdag, zijn veel winkels gesloten. Ook de meeste bazaars zijn gesloten op vrijdag en zondag. Tijdens de Ramadan gelden afwijkende tijden.

Overig: De postkantoren zijn veelal geopend vanaf half negen 's ochtends tot drie uur 's middags.

Gezondheid

Veel toeristen krijgen te maken met de zogenaamde vloek van de farao, namelijk darm- en maagklachten tijdens de eerste dagen van het verblijf in Egypte. Geneesmiddelen zijn gemakkelijk en goedkoop te verkrijgen, vaak zonder recept. Wij adviseren in ieder geval voorzichtig te zijn met hetgeen men eet: liever geen rauwkost, bij voorkeur fruit dat men dient te schillen en geen rauw vlees. Het is raadzaam om tijdens het verblijf voldoende te drinken, want door de hitte (vooral in de zomer) verliest men veel vocht, vaak zonder dat men het merkt. Daarom is het ook altijd handig enkele zakjes "ORS" (oral rehydration salts) bij zich te hebben. Pas tevens op voor de airconditioning. Verkoudheid is een van de meest voorkomende toeristenkwaaltjes in Egypte. Graag geven wij u een aantal tips om deze klachten te voorkomen: geef uw lichaam de tijd om te wennen aan de hoge temperaturen, zoekt u de eerste dagen de schaduw op. Eet veel brood bij de maaltijden: dit compenseert het gebruik van olijfolie en kruiden. Geen alcohol in de zon drinken. Als uw lichaam verhit is, dan geen ijskoude drankjes nuttigen. Drinkt u veel, niet alleen water maar ook thee en vruchtensappen.Wij adviseren u bij het voor het eerst betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend kunt bestrijden.

Vaccinaties: Voor Egypte zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden worden vaccinaties/bescherming tegen dtp (difterie, tetanus, polio) en hepatitis A. Raadpleeg voor meer informatie de GG&GD bij u in de buurt.

Medische voorzieningen: De meeste grote hotels beschikken over een huisdokter. Deze is 24 uur per dag oproepbaar en houdt ook vaak spreekuur in het hotel. Vergeet niet om een rekening te vragen voor de verzekering in Nederland. Er zijn vele apotheken in Egypte en men herkent deze aan het uithangbord met 'Pharmacy' erop. Alle medicijnen zijn er verkrijgbaar, ook de medicijnen die bij ons in Nederland alleen op recept verkrijgbaar zijn. De apotheken zijn 24 uur per dag geopend.

Drinkwater: Het kraanwater van Egypte is niet geschikt om te drinken. Het is aan te raden om mineraalwater in flessen te kopen van een betrouwbaar merk. Tracht ijsklontjes in drinken te vermijden, deze zijn vaak van leidingwater gemaakt. U kunt het leidingwater voor consumptie koken, maar beter (en lekkerder) is het om flessen mineraalwater te kopen. De flessen zijn in verschillende formaten in de winkel verkrijgbaar. Zuiver (drink)water is in de meeste vakantielanden een schaars goed dat wordt geproduceerd ten koste van natuur en milieu. Door de kraan niet onnodig te laten lopen en te douchen in plaats van een bad te nemen, gaan we verspilling tegen.

Douanezaken

De uitvoer van antiek uit Egypte is zonder een specifieke exportvergunning ten strengste verboden. De straffen die Egypte uitdeelt aan smokkelaars van antiquiteiten zijn niet misselijk te noemen. De in- en uitvoer van lokale valuta (Egyptische Ponden) is beperkt tot duizend Egyptische Pond. Buitenlandse valuta mag onbeperkt worden in- en uitgevoerd.

Criminaliteit

Houdt er rekening mee dat op drukke plaatsen en markten helaas soms zakkenrollers actief zijn.

Het is ten strengste verboden om drugs of verdovende middelen in uw bezit te hebben. Overtreding van de wet wordt zwaar gestraft. Neem slechts pakjes of bagage mee van derden waarvan u de inhoud kent. TUI Nederland kan u op geen enkele wijze helpen indien u door drugsbezit in de problemen raakt.

Rondreizen & Excursies in Egypte

Excursies

Niets moet, alles mag. Heerlijk. Gewoon doen waar je op dat moment zin in hebt. Luieren, zonnen, shoppen, kunst bekijken of een terrasje pakken. Vakantie is puur genieten. 's Morgens ontspannen, in de middag iets nieuws ontdekken. Of net andersom. Bepaal zelf de dag. Maar één ding staat vast... in Egypte is genoeg te doen! Denk eens aan een avontuurlijke jeepsafari. Is een uitdagende snorkeltocht iets voor u? Wellicht een compleet verzorgde bustour die cultuur en natuur combineert? Uw reisleiding vertelt u meer over alle excursiemogelijkheden tijdens de informatiebijeenkomst of de bezoekuren.

Sport in Egypte

Een sport die veelvuldig voorkomt in Egypte is voetbal. In de winter kan men er vanwege de aangename temperatuur heerlijk golfen op de prachtige golfbanen die het land rijk is. Ook kan men vele andere sporten zoals duiken, snorkelen, zeilen en tennissen beoefenen.

Vervoer in Egypte

Openbaar vervoer

Een zeer aparte manier van vervoer bij de piramides in Caïro is een rit op een kameel. Betaal pas als u weer op de grond staat om te voorkomen dat de kamelendrijvers de kameel geen commando geven om door de benen te zakken, zodat u af kan stappen. In Luxor maakt men nog gebruik van paard en wagen, waarmee u een rondrit kan maken door de stad.

Bus: In Hurghada en Sharm el Sheikh pendelen minibussen 24 uur per dag door de stad.

Metro: Alleen in Caïro rijdt een metro. Deze is zeer schoon en modern. In de zomer hebben de metro's airco.

Taxi: Taxi's zijn te vinden voor de grotere hotels of al rijdend door de stad. De prijzen dienen vooraf te worden overeengekomen met de chauffeur.

Autohuur

In Egypte is het mogelijk om een auto te huren, voor personen vanaf 25 jaar. Men dient in het bezit te zijn van een Internationaal Rijbewijs. Men dient er rekening mee te houden dat het verkeer in Egypte vrij chaotisch is.

Verkeer

Het verkeer is chaotisch in Egypte.

Verkeersregels: In Egypte wordt er aan de rechterkant van de weg gereden.

Winkelen in Egypte

Bij de toeristische attracties wemelt het van de souvenirshops. Om hier een goede koop te doen moet men goed kunnen afdingen. In de grote winkels werkt men overigens met vaste prijzen en kan men dus ook niet afdingen. Overal zijn er producten van papyrus te vinden, dit zijn bananenbladeren. Langs de straat zijn deze producten vaak nep dus kan men deze beter in de winkel kopen. Daar zijn ze duurder maar wel echt. Andere leuke souvenirs zijn artikelen van leer, etherische oliën, parfums, zilveren en gouden sieraden en beeldjes uit het oude Egypte. Voor echt antiek heeft u een exportvergunning nodig. Soms worden er ook stukken koraal, gedroogde zeedieren en dergelijke te koop aangeboden. Ook deze souvenirs mogen niet worden uitgevoerd. Als u deze koopt, dan helpt u mee aan de vernietiging van de koraalriffen. Gelieve eveneens de volgende zaken niet aan te schaffen: krokodillen-& slangenleder, gemummificeerde krokodillen, opgezetten scorpioenen, etcetera. Deze goederen mogen niet uitgevoerd worden.

Terug naar boven

Foto's Vakantie Egypte

Foto 15 van 15
3 van 68 resultaten vakantie naar Egypte Toon alle resultaten in Egypte
 • Alleen bij Arke
 • Splashfactor 10
 • 50 verschillende glijbanen
 • Kindvriendelijk
 • Ideaal voor de hele familie
 • Splinternieuw resort
578,- per persoon
18 juni 2015 8 dagen - All Inclusive Vertrek Amsterdam Aankomst Hurghada Meer info & prijzen
Bewaar deze vakantie
319 Arke klanten beoordeelden deze accommodatie met een
8,9
 • Nu Kassakorting vertrek 2015!
 • Alleen bij Arke
 • BARKIE KIDS CLUB 1/7-31/8
 • Kindvriendelijk
 • Aan het strand
 • Erkend met duurzaamheidslabel
578,- per persoon
21 april 2015 8 dagen - All Inclusive Vertrek Amsterdam Aankomst Hurghada Meer info & prijzen
Bewaar deze vakantie
78 Arke klanten beoordeelden deze accommodatie met een
8,8
 • Nu Kassakorting vertrek 2015!
 • Alleen bij Arke
 • Hotel in Egyptische stijl
 • Kindvriendelijk
 • Uitgebreid buffet
 • Erkend met duurzaamheidslabel
565,- per persoon
11 juni 2015 8 dagen - All Inclusive Vertrek Amsterdam Aankomst Marsa Alam Meer info & prijzen
Bewaar deze vakantie
3 van 68 resultaten vakantie naar Egypte Toon alle resultaten in Egypte