Om u zo goed mogelijk te helpen maakt Arke.nl gebruik van cookies

Vakantie Malta

Algemene informatie over Malta

De eilandengroep Malta bestaat uit vijf eilanden, waaronder de eilanden Malta, Gozo en Comino. Deze eilandengroep is gelegen midden in de Middellandse Zee, ten zuiden van het Italiaanse eiland Sicilië. De geschiedenis van Malta gaat terug tot vierduizend jaar voor Christus. Er zijn uit deze periode nog vele overblijfselen bewaard gebleven. Dit zijn, samen met een groot aantal katholieke kerken, ware bezienswaardigheden. Valetta is de hoofdstad van Malta, een kunststad die is gebouwd in de zestiende eeuw. Het centrum heeft nauwe steegjes en de vele kerken en paleizen worden gekenmerkt door de Barokstijl. Malta biedt de bezoeker een klimaat met veel zon, een vrolijke en onbezorgde sfeer, schilderachtige dorpjes en kleurrijke vissershaventjes.

Beziens- & wetenswaardigheden van Malta

Bezienswaardigheden

Malta heeft vele bezienswaardigheden, dit zijn er zoveel dat men een reis door de tijd kan maken. De Maltese Eilanden worden ook wel eens beschreven als één groot openluchtmuseum, uniek omdat zoveel van hun verleden nog tastbaar is. Overal waar men komt is de Maltese architectuur te zien.

Wetenswaardigheden

Geniet van een dag in Sweethaven Village, de filmset van de musical 'Popeye' uit 1980, met Robin Williams. Daarnaast zijn er verschillende hollywoodfilms opgenomen op Malta, zoals Gladiator (met Russell Crowe) en Alexander (met Colin Farrell, Anthony Hopkins en Angelina Jolie).

Festa
Toetreding Europese Unie

Bevolking, Cultuur & Religie van Malta

Bevolking

Malta behoort met zijn vele inwoners tot één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. Het land kent een licht vrouwenoverschot, vooral op Gozo.

De bevolking van Malta bestaat uit Maltezen.

Aantal inwoners van Malta is 402.000

Cultuur

Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van de authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen. De bevolking wordt gevormd door alle culturen die er door de eeuwen heen op de eilanden hun invloed hebben gehad. Door de ligging van de eilanden in de Middellandse Zee zijn de Maltezers ingesteld op het leven op het water. Een groot deel van de bevolking werkt dan ook in de visserij of heeft op het toeristische vlak iets met de zee van doen.

De Maltezers zijn harde werkers die bekend staan als een robuust en vriendelijk volk. Ze zijn vrolijk, lachen veel en zijn erg gastvrij. Omdat het eiland voor een groot deel draait op het toerisme zal men zich niet snel onwelkom voelen.

Religie

Het grootste deel van de bevolking op Malta is Rooms-Katholiek.

Indeling naar religie:
Rooms Katholiek 91%
Overig 9%

Eten & drinken in Malta

De Maltese keuken kent Engelse, Italiaanse en Arabische invloeden. Een gebruikelijk voorgerecht is soep met champignons, asperges, tomaten, selderie, kool of merg, vissoep of minestra (een dikke groentesoep). Er worden diverse vis- en vleesschotels geserveerd. Een populair visgerecht is bijvoorbeeld Lampuki. Dit is een gebakken vis die opgediend wordt met tomaten, uien, olijven, erwten, peterselie en bloemkool. Op Malta wordt veelal het lokale bier gedronken, maar er worden ook buitenlandse biersoorten geschonken. De dorpswijnen zijn niet echt goed van kwaliteit. Er worden wel goede wijnen op Malta geproduceerd, maar de druiven zijn dan afkomstig uit het buitenland.

Feesten & Evenementen in Malta

Evenementen

De dorpen vieren elk jaar op grootse wijze het feest van hun kerkpatroon. De officiële data zijn over het hele jaar verspreid. Sinds de jaren '50 worden steeds meer festa's naar de zomer verplaatst, omdat dan de weersomstandigheden beter zijn. De festa's worden ook wel verschoven naar de eerstvolgende zondag na de officiële datum. De meeste festa's duren ongeveer een week.

Carnaval, Farsons Great Beer Festival, Malta Jazz Festival, L'Imnarja, Fireworks Festival, Mediterranean Food Festival, Historic Cities Festival

Feestdagen

St. Jozef Dag, Onafhankelijkheidsdag, Maria Hemelvaart, St. Petrus en St. Paulus Dag, Freedom Day

Geografie van Malta

Ligging

Malta is een dwergstaat, dat is gelegen in de Middellandse Zee. De Maltezer eilandengroep bestaat uit Malta, Gozo, Comino en de twee onbewoonde rotseilandjes Cominotto en Filfla.

Hoofdstad van Malta is Valletta.

Malta is gelegen midden in de Middellandse Zee.

Geografie

Malta ligt ten zuiden van Sicilië, ten oosten van Tunesië en ten noorden van Libië.

Malta heeft een totale oppervlakte van: 316 km²
Landoppervlakte: 316 km²
Wateroppervlakte: 0 km²
Aantal km kust: 197

Geldzaken in Malta

Valuta: Euro

Pinautomaten: Er zijn op diverse plaatsen geldautomaten te vinden op Malta. De volgende pasjes kunnen gebruikt worden bij de geldautomaten: Euro/Mastercard, Visa, Europas, Giropas.

Credit Cards: Creditcards (Access/Mastercard, American Express, Diners Club en Visa) worden bijna overal geaccepteerd. Op Malta kan men ook met travellers cheques (aanbevolen valuta: Euro) terecht.

Fooien: In de hotels en restaurants gaat men er vanuit dat men een fooi van tien procent van de rekening krijgt, tenzij dit bij de rekening is inbegrepen. Taxichauffeurs dient men een fooi van tien procent van de ritprijs te geven.

Geschiedenis & Politiek van Malta

Geschiedenis

De eerste beschaving op Malta dateert uit circa vijfduizend voor Christus. Later werd het eiland bezet door Foeniciërs, Carthagers en Romeinen. Na de splitsing van het Romeinse Rijk viel Malta onder het bestuur van Constantinopel. Arabische aanvallen in de achtste en negende eeuw dwongen Malta tot overgave aan het islamitische Sicilië. In de twaalfde eeuw leidde de heerschappij van de Noormannen tot grote welvaart op Malta, zowel op economisch als cultureel gebied. Toen Malta samen met Sicilië een onderdeel werd van het rijk van Karel V (zestiende eeuw) kwam het land weer in rustig vaarwater terecht. In 1530 onderkende Karel V de belangrijke strategische ligging van Malta en droeg hij het land over aan de Maltese ridders, zodat de archipel voor een periode van 250 jaar een voornaam bolwerk in de strijd tegen de Turken werd. Aan het einde van de achttiende eeuw viel Malta in handen van Napoleon, die door de Britten werd verdreven. De Britten maakten vervolgens 181 jaar lang de dienst uit op Malta. In 1961 zette Malta de eerste stap op weg naar de onafhankelijkheid. In 1964 verkreeg het land zijn onafhankelijke status.

Staatsinrichting

Malta is een parlementaire republiek met een president als staatshoofd. Het parlement is unicameraal (Huis van Afgevaardigden). De 65 leden worden direct verkozen op basis van evenredige vertegenwoordiging vanuit kiesdistricten die meerdere afgevaardigden leveren. De leden worden verkozen voor een periode van vijf jaar. De president wordt door het Huis van Afgevaardigden gekozen voor een periode van vijf jaar. Het kabinet wordt voorgezeten door de premier en is verantwoording verschuldigd aan het parlement. De premier wordt benoemd door de president en is gewoonlijk de leider van de grootste partij of de leider van een meerderheidscoalitie. De Maltese rechterlijke macht is onafhankelijk. De opperrechter en negen rechters worden door de president benoemd, geadviseerd door de minister-president.

Staatsvorm

Malta is een parlementaire republiek.

Natuur & klimaat van Malta

Natuur

Het landschap van de Maltezer eilanden wordt voornamelijk bepaald door heuvels en terrasvormige velden. Malta beschikt niet over bergen en rivieren. De kustlijn van Malta bestaat uit havens, baaien, stranden en rotsachtige inhammen.

Klimaat

Malta heeft een subtropisch Middellands Zeeklimaat, waardoor het op Malta behoorlijk warm is. De zeewind zorgt hierbij voor enige verkoeling. De warmste maanden zijn de maanden juli, augustus en september. De zon schijnt gemiddeld tien uur per dag.

Flora en Fauna

Op Malta zijn enkele bomen te vinden. Het struikgewas Maquis bepaald over het algemeen het beeld van Malta. In de lente zijn er vele voorjaarsbloemen in allerlei kleuren. De dierenwereld op Malta is wat beperkt. Men vindt er voornamelijk egels en konijnen en wat slangen en hagedissen. Ongeveer een twaalftal vogelsoorten verblijft permanent op het eiland. Eén daarvan is de Nationale vogel van Malta, de blauwe grotlijster. Kenmerkend voor Malta is de Maltezer hond die ook wel het 'Maltezer leeuwtje' wordt genoemd. Dit is een langharig dwergras die is afgeleid van de keeshond.

Stranden

Malta heeft diverse mooie stranden, voor zowel de windsurfer als de zonaanbidder. Men kan kiezen uit stranden met goudkleurig zand, rood zand, rotsen, blauwe baaien en zelfs binnenzeeën. Er zijn eenvoudige stranden met rotsachtige inhammen voor snorkelaars en stranden waar men 's avonds de zon in zee kan zien zakken, perfect voor mensen die graag in de schemering zwemmen. Sommige stranden en rotsachtige kusten liggen ver van de platgetreden paden, maar zijn vanwege de rust zeker een bezoek waard.

Schone stranden, goed zwemwater en veilig strandplezier. Dit zijn de kwalitatieve kenmerken van stranden die erkend zijn met het keurmerk de Blauwe Vlag. Dit keurmerk is een initiatief van Foundation for Environmental Education (FEE). Wereldwijd zijn er meer dan 3800 stranden en havens in 46 landen gecertificeerd met de Blauwe Vlag.
Malta heeft 6 blauwe stranden

Nationale parken in Malta

Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Een nationaal park is een beschermd gebied dat zich richt in de eerste plaats op de bescherming van ecosystemen en op de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. Malta heeft geen nationale parken.

Werelderfgoederen in Malta

Werelderfgoederen zijn unieke trekpleisters die bestaan uit culturele en natuurlijke, gebouwde en ongebouwde monumenten die op wereldschaal een uitzonderlijke betekenis hebben en voor het nageslacht bewaard moeten blijven. Wereldwijd zijn er 962 werelderfgoederen in 157 landen. Het is van groot belang dat de werelderfgoederen goed worden beschermd. Tijdens uw bezoek bent u daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel sites informeren u hierover.

Malta heeft 3 werelderfgoederen

Werelderfgoederen in Malta:

Het centrum van Valetta, Hal Saflieni Hypogeum, Megalitische Tempels van Malta

Duurzaam toerisme en milieu

Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponerend landschap. Ingrediënten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om u ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen doet uw reisorganisatie aan duurzaam toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mens en natuur. Daarom selecteert uw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. U bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat u ook in de toekomst blijvend kunt genieten van uw vakantiebestemming.

Praktische informatie over Malta

Tijdverschil: Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Malta.

Telefoon, Internet & Post

Vanuit de meeste hotels en vakantiecomplexen kan men direct naar Nederland bellen. Men kan het beste bellen met telefoonkaarten die verkrijgbaar zijn op de luchthaven, bij de kantoren van TeleMalta/Maltacom en bij kiosks en postkantoren. Er zijn bijna 600 "cardphones" in Malta en Gozo, tenminste één in ieder dorp.

Telefoon: Om vanuit Malta naar Nederland te kunnen bellen, kiest men 0031 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Men kan ook collect bellen (0800 890310) vanuit Malta.

Internet: Er zijn vele cafés met internet te vinden. Deze zijn overigens redelijk goedkoop.

Fotografie, film & video

Overal zijn er winkels waar men fotomateriaal kan kopen. Het ontwikkelen van fotorolletjes is op Malta duurder dan in Nederland.

Reisdocumenten & visa

Neem voor de meest actuele gegevens contact op met de ambassade of het consulaat.

Vlag

De nationale vlag van Malta bestaat uit twee verticale balken in de kleuren wit (hijskant) en rood. In de linkerbovenhoek van de vlag staat een afbeelding van het George-kruis. Dit is een eersymbool dat op 15 april 1942 aan de volledige Maltese bevolking werd toegekend voor hun moed tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Taal

Het Maltees (verwant aan het Arabisch) en het Engels zijn de officiële talen op Malta. Daarnaast is een groot deel van de bevolking het Duits, Italiaans en/of Frans machtig.

Voertaal: Maltees en Engels
Officiele taal: Maltees en Engels

Openingstijden

Banken: De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 14:00 uur en op zaterdag van 08:30 tot 11:30 uur.

Winkels: De winkels zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 09:00 tot 13:00 uur en van 16:00 tot 19:00 uur. In veel plaatsen zijn op zaterdagmiddag de winkels gesloten, zoals in de plaats Valletta.

Overig: Postkantoren zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 14:00 uur en op zaterdag van 08:30 tot 11:30 uur.

Gezondheid

Wij adviseren u bij het voor het eerst betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van circa 25 - 50 ºC kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend kunt bestrijden.

Vaccinaties: Voor Malta zijn geen vaccinaties verplicht. Raadpleeg voor meer informatie de GGD bij u in de buurt.

Medische voorzieningen: In alle steden en dorpen zijn apothekers te vinden. De apotheken zijn herkenbaar aan het groene kruis. Artsen hebben spreekuren in de apotheken.

Drinkwater: Het leidingwater op uw vakantiebestemming is soms niet geschikt voor consumptie. U kunt het water voor consumptie koken, maar beter (en lekkerder) is het om flessen mineraalwater te kopen. De flessen zijn in verschillende formaten in de winkel verkrijgbaar. Zuiver (drink)water is in de meeste vakantielanden een schaars goed dat wordt geproduceerd ten koste van natuur en milieu. Door de kraan niet onnodig te laten lopen en te douchen in plaats van een bad te nemen, gaan we verspilling tegen.

Douanezaken

Ingevolge de Paspoortwet is het niet toegestaan om met een verlopen paspoort te reizen. Men dient dus altijd over geldige reisdocumenten te beschikken waarmee men zich in voorkomende gevallen moet kunnen legitimeren.

Criminaliteit

Straatroverij komt helaas steeds vaker voor. Schoudertassen zijn hierbij favoriet. Ook polstasjes, vooral als deze zichtbaar in auto's liggen dan wel op bijvoorbeeld een cafétafel, zijn riskant. Aan te raden is kostbaarheden zo veel mogelijk thuis te laten en betaalmiddelen enigszins te verspreiden over kleding en bagage. Zorg ervoor dat u de telefoonnummers bij de hand heeft voor het blokkeren van uw creditcard, bankpassen en mobiele telefoon. Op drukke plaatsen en op markten zijn helaas veel zakkenrollers actief.

Het is ten strengste verboden om drugs of verdovende middelen in uw bezit te hebben. Overtreding van de wet wordt zeer zwaar gestraft, dit geldt ook voor Nederlanders.

Sport in Malta

De Maltezers zijn grote fans van voetbal en paardenraces. Ook zijn er vele watersportmogelijkheden, zoals waterpolo, surfen en duiken.

Vervoer in Malta

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer van Malta is goed en redelijk goedkoop.

Bus: De busverbindingen zijn op Malta uitstekend en goedkoop.

Taxi: Er zijn twee soorten taxi's op Malta: witte en zwarte. Witte taxi's houdt men op straat aan. Spreek vooraf duidelijk een prijs af. Als men een taxi door de receptie van het hotel laat bellen, komt er een zwarte taxi. Deze hebben veelal vastgestelde prijzen.

Autohuur

Het is op diverse plekken in Malta mogelijk om een auto te huren. De voorwaarden hiervoor zijn dat men 21 jaar of ouder moet zijn en dat men in het bezit moet zijn van een Nederlands rijbewijs. Let bij het huren van een auto altijd op de staat van de auto.

Verkeer

In Malta wordt er links van de weg gereden en er zijn overal maximum snelheden.

Verkeersregels: Er wordt links gereden op Malta.

Winkelen in Malta

In Malta kan men heerlijk struinen over de kleurrijke markten met onder andere verse vis, groenten, kleding en ga zo maar door. Ook kan men winkelen in oude winkeltjes in de steegjes van Valletta en rondneuzen in de winkelcentra.

Video's Malta Bekijk de video van deze bestemming. Bekijk de video
Terug naar boven

Foto's Vakantie Malta

Foto 15 van 15

Video's Vakantie Malta

Alle resultaten vakantie naar Malta Toon alle resultaten in Malta
12-daagse Middellandse Zee cruise vanaf Genua
  • MSC Fantasia****
  • MSC Cruises
  • Informele cruise ervaring
  • Boordevol faciliteiten
  • 4 zwembaden en luxe spa
  • Griekenland, Turkije en Italië
13 november 2014 Vertrek Amsterdam Aankomst Milaan/Linate 12 dagen - Volpension Meer info & prijzen
Bewaar deze vakantie
Alle resultaten vakantie naar Malta Toon alle resultaten in Malta