Om u zo goed mogelijk te helpen, maakt TUI gebruik van cookies. Door deze website verder te bezoeken, gaat u akkoord met het plaatsen van cookies. Instellingen.

Winterzonvakanties
Nú niet aanbetalen en extra korting!

Arke heet vanaf 1 oktober TUI. Meer weten?

Vakantie Senegal

Algemene informatie over Senegal

Welkom in het land van de teranga, de gastvrijheid. Op slechts 5,5 uur vliegen met Arkefly van Amsterdam. Kilometerslange fijne zandstranden, een vriendelijke bevolking en de altijd aanwezige zon zorgen ervoor dat Senegal een uitstekende bestemming is voor vakantiegangers. De koloniale historie, kleurrijke cultuur en afwisselende natuur zorgen ervoor dat diverse uitstapjes mogelijk zijn. Kortom, een boeiend vakantieland met Afrikaanse charme.

Beziens- & wetenswaardigheden van Senegal

Bezienswaardigheden

Monument voor de Afrikaanse Wedergeboorte, Parc National Niokolo-Koba

Wetenswaardigheden

Land van de Teranga
Homoseksualiteit is strafbaar

Bevolking, Cultuur & Religie van Senegal

Bevolking

Senegal heeft naar schatting 13,7 miljoen inwoners. Het grootste deel van de bevolking leeft in de hoofdstad Dakar en de grotere steden in het binnenland. Inclusief buitensteden telt het inwoneraantal van Dakar ca. 2,5 miljoen.

In Senegal zijn verschillende etnische stammen vertegenwoordigd. De Wolof stam vormt de grootste groep (43% van de bevolking). Verder zijn is er nog de Fula (24%), Tukulor (10%), Serer (14%), Diola (5%) en een aantal kleinere bevolkingsgroepen.

Aantal inwoners van Senegal is 13.700.000

Cultuur

Het land staat bekend als land van de ‘teranga’, gastvrijheid. De inwoners van Senegal zijn zeer gastvrij en vriendelijk. De bevolking heeft alle tijd, wachten en geduld zitten geworteld in de cultuur van het land. Open staan en respect tonen voor de bevolking van onze vakantielanden dragen bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van authentieke culturen en tradities van elk land. Pas waar nodig je kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen.

Religie

Senegal is een Islamitisch land. Ongeveer 90% van de bevolking behoort tot de Islam. De overige 10% behoort tot een andere religie.

Indeling naar religie:
Protestant 5%
Moslim 94%
Overig 1%

Eten & drinken in Senegal

Traditionele Senegalese gerechten worden veelal bereid met rijst, kip en verschillende soorten sauzen. In de hoofdstad Dakar en de hotels in Saly aan de Riviera van Senegal zijn veel typisch Franse gerechten te vinden. Croissants, stokbrood en verschillende kazen vormen de basis voor het ontbijt. Aan de kust kunt u genieten van een eindeloos aanbod verse vis, waaronder garnalen, oesters en smakelijke kreeften. Het zoete dieppaarse drankje bissap is het nationale drankje en wordt gemaakt van hibiscus, water en suiker. Het lokaal gebrouwen Flag bier kan worden vergeleken met bekende internationale bieren. Ook diverse wijnen zijn terug te vinden op de menukaart. De keuze uit frisdranken is zeer groot.

Feesten & Evenementen in Senegal

Feestdagen

Onafhankelijkheid, Maria Tenhemelopneming

Geografie van Senegal

Ligging

Senegal ligt in West-Afrika aan de Atlantische Oceaan. Het land is meer dan vijf keer zo groot als Nederland. Senegal is over het algemeen erg vlak. Er is een heuvellandschap in het zuidoostelijke grensgebied met Mali en Guinee. Het landschap varieert van woestijn tot tropisch regenwoud. In de kustgebieden zijn mangroves en stranden te vinden.

Hoofdstad van Senegal is Dakar.

Dwars door Senegal stromen vier grote rivieren: de Senegal, de Casamnce, de Saloum en de Gambia. De Senegal-rivier vormt de noordgrens van Senegal.

Geografie

Senegal omsluit het buurland Gambia volledig en grenst aan Guinee-Bissau en Guinee-Conakry in het zuiden. In het oosten en noorden grenst Senegal aan Mali en Mauretanië.

Senegal heeft een totale oppervlakte van: 196722 km²
Landoppervlakte: 192530 km²
Wateroppervlakte: 4192 km²
Aantal km kust: 531

Hoogste punt: 581 Meter

Geldzaken in Senegal

Valuta: CFA-frank

Pinautomaten: In de grote plaatsen zijn meestal pinautomaten te vinden.

Credit Cards: Creditcards worden geaccepteerd in grote banken en hotels.

Fooien: Fooien zijn over het algemeen inbegrepen. In bars en hotels is het gebruikelijk tien procent fooi te geven. Bij taxi’s bespreekt u vooraf de prijs, een fooi is niet noodzakelijk maar mocht u zeer tevreden zijn over de begeleiding dan kunt u dit kenbaar maken door de taxichauffeur iets extra’s te geven.

Geschiedenis & Politiek van Senegal

Geschiedenis

In de 15e eeuw begon de tijd van de grote ontdekkingsreizen. In 1444 kwamen de Portugezen voor het eerst aan land op het schiereiland Cap Vert, tevens het meest Westelijke punt van het Afrikaanse vaste land waar tegenwoordig Dakar is gelegen. Met de komst van de Europeanen in Senegal begon ook een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het land, de slavenhandel naar de Nieuwe Wereld. De slavenhandel werd afgewisseld door Fransen, Hollanders en Engelsen. Vanaf 1814 was West-Afrika, op Gambia en Guinee-Bissau na, grotendeels in handen van de Fransen. In 1960 werd een federatief verbond tussen Senegal en Mali onafhankelijk van Frankrijk. De federatie viel na enkele maanden uiteen en Senegal ging onafhankelijk verder als Republiek Senegal.

Staatsinrichting

Senegal is een presidentiële republiek.

Staatsvorm

Republiek

Natuur & klimaat van Senegal

Natuur

Klimaat

Senegal heeft een subtropisch klimaat met een droog en een nat seizoen. Het droge seizoen duurt van ongeveer half oktober tot ongeveer half juni. Februari tot en met mei zijn de zonnigste maanden met gemiddeld tien uur zon per dag. De natte periode duurt van juli tot half oktober. De meeste regen valt in augustus en september. De watertemperatuur van de Atlantische Oceaan varieert van 21° tot 28°C.

Flora en Fauna

In Senegal groeit, bloeit en leeft van alles. Het is gelegen in verschillende klimaatzones. Hierdoor is het landschap van Senegal zeer afwisselend. Van mangrovebossen, kilometers lange zandstranden tot woestijnlandschap en vlakten met baobabbomen. Niet voor niets is de baobab de nationale boom van Senegal. National Park Djoudj staat bekend als een van de drie belangrijkste vogelreservaten op aarde. Ook buiten de parken vindt u kleurrijke vogels. In de twee reservaten kunt u neushoorns, diverse antilopen, giraffen, zebra's en apen spotten. In de wateren van Senegal leven schildpadden, dolfijnen, krokodillen en de meest exotische vissoorten.

Stranden

Senegal heeft kilometerslange zandstranden met wuivende palmen langs de Atlantische Oceaan. De Le Petit Côte is de Rivièra van Senegal met al jarenlang Saly en Somone als populairste badplaatsen.

Nationale parken in Senegal

Nationale parken zijn unieke trekpleisters. Door een bezoek beschermt u zelf de kwaliteit en het unieke karakter van deze beschermde natuurgebieden. De parken hebben hun bestaan namelijk grotendeels te danken aan de inkomsten van bezoekers. Hierdoor hoeft een natuurgebied niet worden opengesteld voor landbouw of bosbouw. Een nationaal park is een beschermd gebied dat zich richt in de eerste plaats op de bescherming van ecosystemen en op de tweede plaats een recreatieve functie vervult. In deze beschermde natuurgebieden leven bijzondere planten- en diersoorten die van buitengewone wetenschappelijke, educatieve en recreatieve waarde zijn. In nationale parken gelden specifieke gedragsregels. Zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten, en het voeren van wilde dieren verboden. Het nationale park kan hierover meer informatie verstrekken.

Senegal heeft 5 nationale parken

Nationale parken in Senegal:

Niokolo Koba nationaal park

Werelderfgoederen in Senegal

Werelderfgoederen zijn unieke trekpleisters die bestaan uit culturele en natuurlijke, gebouwde en ongebouwde monumenten die op wereldschaal een uitzonderlijke betekenis hebben en voor het nageslacht bewaard moeten blijven. Het is van groot belang dat de werelderfgoederen goed worden beschermd. Tijdens uw bezoek bent u daarbij onmisbaar. Laat bijvoorbeeld geen afval achter, blijf op de aangegeven paden en maak enkel foto's waar dat is toegestaan. Veel sites informeren u hierover.

Senegal heeft 7 werelderfgoederen

Werelderfgoederen in Senegal:

Bassari gebied, Goreé eiland, Steencirkels van Senegambia

Duurzaam toerisme en milieu

Sublieme stranden, aardige mensen, een fascinerende cultuur en een imponeerend landschap. Ingrediënten die bijdragen aan een geslaagde vakantie. Om u ook straks een unieke vakantie te kunnen garanderen doet uw reisorganisatie aan duurzaam toerisme. Eenvoudig gezegd: vakanties met respect voor mens en natuur. Daarom selecteert uw reisorganisatie met zorg die accommodaties, vervoersmogelijkheden en excursies die rekening houden met mens en cultuur, natuur en milieu. U bent als vakantieganger en onze klant een onmisbare schakel om al het moois te behouden. Zodat u ook in de toekomst blijvend kunt genieten van uw vakantiebestemming.

Praktische informatie over Senegal

Tijdverschil: In Senegal is het een uur vroeger dan in Nederland.
Zomer: 2
Winter: 1

Reisdocumenten & visa

Nederlandse staatsburgers moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort. Het paspoort moet bij aanvang van de terugreis nog minimaal drie maanden geldig zijn. Neem voor de meest actuele gegevens contact op met de ambassade of het consulaat.

Taal

Voertaal: Frans
Dialecten: Wolof, Pulaar (Fulfulde), Jola, Mandinka, Serer, Bambara, Sarakolé en nog een aantal andere.
Officiele taal: Frans

Openingstijden

Banken: Banken zijn open van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 11:15 uur en van 14:30 tot 16:30 uur.

Overig: De postkantoren zijn open van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 12:00 uur en van 14:30 tot 18:00 uur.

Gezondheid

Wij adviseren u bij het voor het eerst betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van ca. 25 - 50 graden Celsius kan zich namelijk de legionellabacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend kunt bestrijden.

Drinkwater: Water moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.

Vervoer in Senegal

Verkeer

In Senegal wordt rechts gereden.

Video's Senegal Bekijk de video van deze bestemming. Bekijk de video
Terug naar boven

Foto's Vakantie Senegal

Foto 15 van 15

Video's Vakantie Senegal

3 van 16 resultaten vakantie naar Senegal Toon alle resultaten in Senegal
Nú Extra Korting!
36 Arke klanten beoordeelden deze accommodatie met een
8,7
 • Direct met de voeten in het zand
 • Een rustig en een actief gedeelte
 • All Inclusive met showcooking
 • Kamer op een steenworp van strand
 • Met diverse restaurants
 • Heerlijk toeven aan het zwembad
799,- per persoon
06 januari 2016 9 dagen - All Inclusive Vertrek Amsterdam Aankomst Dakar Meer info & prijzen
Bewaar deze vakantie
Nú Extra Korting!
11 Arke klanten beoordeelden deze accommodatie met een
8,4
 • Een echte prijstopper
 • Direct met de voeten in het zand
 • Kleinschalig met een knusse sfeer
 • Vanuit zwembad uitzicht over zee
 • Gratis WiFi in het gehele hotel
 • Nabij de lagune van Somone
499,- per persoon
06 januari 2016 9 dagen - Logies ontbijt Vertrek Amsterdam Aankomst Dakar Meer info & prijzen
Bewaar deze vakantie
Nú Extra Korting!
10 Arke klanten beoordeelden deze accommodatie met een
8,7
 • Sfeervolle cabana's op het strand
 • Gezond ontbijt en chic dineren
 • Heerlijk relaxen in de spa
 • Aandacht voor iedere gast
 • Rustig, op 2 km van centrum Saly
 • Verblijf in luxe kamers
1157,- per persoon
09 januari 2016 9 dagen - Halfpension Vertrek Amsterdam Aankomst Dakar Meer info & prijzen
Bewaar deze vakantie
3 van 16 resultaten vakantie naar Senegal Toon alle resultaten in Senegal